szerző:
hvg.hu

Karácsony a hvg.hu-nak elmondta, mikor jöhet szóba, hogy beálljon Szél mögé.

A Heti Válasznak adott interjúban kérdésre válaszolva Karácsony Gergely azt mondta, még épp lenne idő egy miniszterelnök-jelölti előválasztásra (ez az a mód, ahogy a Párbeszéd korábban eldöntötte volna az erőviszonyokat a baloldalon), mire megkapta a kérdést, megmérkőzne-e Vona Gáborral és Szél Bernadettel.

Erre azt mondta, "örömmel, náluk jobb vagyok."

A válasz után felhívtuk Karácsonyt, hogy milyen következményei lennének annak, ha Vona legyőzni a miniszterelnök-jelölti előválasztáson, beállna-e Vona mögé. Mire Karácsony azt mondta, itt inkább a vitára gondolt, Vona Gábor mögé semmiképpen sem állna be, mert egy világ választja el őket, de

"Szél Bernadett mögé igen, ha az LMP is részt vesz az együttműködésben."

Karácsonyt a héten fogadta el miniszterelnök-jelöltnek az MSZP elnöksége - a legesleghivatalosabb döntést az ügyben a januári kongresszus hozza, de Botka Lászlót is jelöltnek kezelte mindenki az elnökségi döntés után -, de Karácsony kijelentette:

"csak és kizárólag az MSZP miniszterelnök-jelöltje nem lesz Párbeszéd-politikusként, csak akkor vállalja el ezt, ha más pártok is megérkeznek az összefogásba."

Nem tudni, kivel elégedne meg Karácsony - Botka idejében pártokat nem, legfeljebb emblematikus szereplőket tudtak felsorakoztatni az "összefogásban -, az Együtt és DK ugyanis közölte, ők nem mennek közös listára. Karácsony a Heti Válasznak azt mondta, volt olyan Együtt-vezető, aki azt mondta neki, új helyzetet teremtene, ha ő lenne a miniszterelnök-jelölt. Kérdés, hogy ez volt-e a komolyabban vehető mondás, vagy az, amit a hvg.hu-nak mondott egy meghatározó politikus, miszerint "inkább állva halnak meg", de nem mennek közös listára akkor sem, ha Karácsony vezeti azt.

Gyurcsánynak egyébként a harmadik helyet ajánlaná a közös listán. A Jobbikkal való összefogás a kormányváltásért túl van a politikai realitáson. Hat éve a Jobbikkal ő taktikai együttműködésről beszélt. Arra a kérdésre, hogy koordinálna-e a Jobbikkal helyben, Karácsony azt mondta, ha a Jobbik lépni akar, el fogja mondani. "Hadd ne könyörögjek nekik." Ezt a "munkát" a választók szerinte maguktól is elvégzik - magyarán jobbikos körzetben balosok átszavaznak -, függetlenül attól, hogy Budapesten miről állapodnak meg a pártok.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!