szerző:
hvg.hu

Nem megy el a Jobbik pénteki fáklyás tüntetésére, de szolidáris a párttal a rá kiszabott állami számvevőszéki büntetés miatt – mondta Karácsony Gergely az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorának vendégeként. A Párbeszéd és az MSZP közös miniszterelnök-jelöltje, Zugló polgármestere szerint az, amit az ÁSZ csinált a Jobbikkal, példa nélküli és felháborító, éppen annyira felháborító, mint a Jobbik politikája.

Felkéréséről szólva Karácsony Gergely azt mondta: a múlt csütörtökön egy tévéinterjúban arról beszélt, hogy a baloldali összefogásnak csak a közös listán való indulással van értelme. Másnap kereste meg Molnár Gyula, hogy vegyen részt az MSZP szombati rendezvényén, ahol bemutatták mint a két párt közös miniszterelnök-jelöltjét, a jelölését pedig hétfőn hivatalosan is elfogadták a szocialisták. "Nekem nincs olyan ambícióm, hogy Magyarország miniszterelnöke legyek. Ha valaki olyan vezetőt akar az ellenzéknek, aki egy Orbán Viktor, csak egy baloldali változatban, akkor erre én nem vagyok alkalmas. Én nem vagyok egy hatalomszerető ember, olyan, aki összekeveri a politikát a saját céljaival, aki a személyes ambícióit követi a szolgálat helyett. Én szolgálni szeretnék" – magyarázta.

Az Együttről azt mondta, ők a nevükkel nehezen összeegyeztethető utat akarnak járni azzal, hogy ragaszkodnak a külön listás induláshoz. Megjegyezte azt is, Juhász Péterék korábban sokat udvaroltak neki, hogy vezesse a listájukat.

A DK-nak azt üzeni Karácsony: ha a közös indulást szintén elutasító pártnak az a problémája, hogy nem tudja őt elfogadni miniszterelnök-jelöltnek, akkor mondjon valaki mást, akiben meg tudnak állapodni. "Én nagyon lelkesen fogom támogatni. Ha mindenképpen külön listán akarnak indulni, akkor azt szeretném tőlük megkérdezni, hogy az elmúlt öt évben miért beszéltek mindig a közös indulásról, és most miért gondolták meg magukat."

Karácsony a Jobbikkal való összefogást azért tartja kizártnak, mert nincsenek közös erkölcsi alapok, amelyek lehetővé teszik a hiteles közös politizálást. A többi, a világról sok szempontból hasonlóan gondolkodó pártnak azonban azért lenne fontos együtt dolgozni, létrehozni egy, a választópolgárokat megmozgatni képes erőt, mert a mostani kaotikus helyzet az ő, de a politikusok számára is demotiváló.

A választók, magyarázta, már biztosan nagyon unják a pártok közötti csatározásokat. A pártok pedig valamit rosszul csinálnak, mert hiába vannak többségben azok, akik le akarnák váltani az Orbán-kormányt, nem találnak maguknak olyan politikai erőt, amellyel ezt kivitelezhetőnek látják.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!