szerző:
hvg.hu

Csak a kormánypártok támogatóinak zöme véli úgy, hogy a határon túli magyarok akkor is szavazhassanak, ha nem fizetnek adót Magyarországon. Az IDEA Intézet legfrissebb kutatásából kiderül, hogy az összes megkérdezettnek 76 százaléka ezzel ellentétes véleményen van.

Gyurcsány Ferenc október végén jelentette be, hogy pártja azzal kampányol, vonják meg a határon túl élő magyarok szavazati jogát.

Az ATV által közölt IDEA-felmérésből kiderül, hogy csak a Fidesz–KDNP támogatóinak többsége (83 százaléka) gondolja úgy, hogy a határon túli magyarok akkor is szavazhassanak, ha nem fizetnek adót Magyarországon, az összes megkérdezettnek 76 százaléka ezzel ellentétes véleményen van.

A Jobbik-támogatók 15 százaléka osztja azt a véleményt, hogy akkor is szavazhassanak a határon túli magyarok, ha nem fizetnek adót, a párt támogatóinak többsége viszont nem osztja ezt az álláspontot. A baloldali-liberális pártok támogatóinak 92 százaléka is azon a véleményen van, hogy ne szavazhassanak a határon túli magyarok, ha nem fizetnek adót Magyarországon.

Az összes megkérdezett 6 százaléka gondolja úgy, hogy a szavazati jog járul hozzá a legjobban a határon túli magyarok érdekeiknek érvényesüléséhez. A legtöbben ezen az állásponton a Fidesz–KDNP támogatói között vannak (26 százalék), a Jobbik-támogatóinak körében csupán 3 százalék ez utóbbi véleményt osztók aránya. A Fidesz–KDNP támogatóinak körében is a legtöbben (32 százalék) azok vannak, akik úgy gondolják, hogy a magyar kulturális intézmények és magyar nyelvű oktatás támogatása szolgálja leginkább a határon túli magyarok érdekeinek érvényesítését.

A baloldali-liberális pártok szavazóknak 39 százaléka gondolja így, őket követik azok, akik szerint a szülőfölddel kapcsolatos gazdasági együttműködés erősítése a legfontosabb (24 százalék). A Jobbik szavazói leginkább abban különböznek a baloldali-liberális pártok támogatóitól, hogy 7 százalékuk gondolja úgy – szemben az előbbiek 12 százalékával –, hogy a határon túli civil szervezetek támogatása lenne a leginkább alkalmas módja a határon túli magyarok érdekeinek érvényesítésére. A határon túli családok közvetlen anyagi támogatását a Fidesz–KDNP szavazóinak 5 százaléka gondolja a leginkább támogatandó megoldásnak.

Az összes megkérdezettek esetében éppúgy, mint az egyes pártok támogatói, illetve pártot nem választók körében többségi volt az a vélemény, hogy a határon túli szavazatok a legutóbbi választásokon a Fidesz–KDNP-nek kedveztek

Lassan tehát eldőlni látszik az a kérdés, amit a hvg.hu november elején feltett. Kicsinyes, hebehurgya Gyurcsány, vagy ráérzett a néplélekre?

*

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2017. november 25-28. között vette fel az ország felnőtt népességét nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus tekintetében reprezentáló 1000 fő megkérdezésével. A mintavételi hiba legfeljebb +/- 3,1 százalékpont.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!