szerző:
hvg.hu

Újabb balos lista arról, mit kellene csinálniuk 2018-ban. Több körzetben is előre lemondanának a győzelem esélyéről. Minden párt igényeit megpróbálták figyelembe venni.

Miután Karácsony Gergely faképnél hagyta az Együtt pártját, Juhász Péterék magukra maradtak, de nem sokat tétlenkedtek, az Index megszerzett egy új javaslatot. Miközben az MSZP és a Párbeszéd közös listát akar, a DK és az Együtt nem, de ez utóbbi párt közreadott egy javaslatot.

Az Együtt külön listán indulna, és 66 körzetben koordinálni az MSZP-vel és a DK-val, a maradék 40 körzetben mindenki indíthatna jelölteket, amivel mindenkinek összejönne a listaállításhoz szükséges törvényi feltétel. A legérdekesebb részletek:

  • Az Együtt 15, a DK 24, az MSZP pedig 26 választókerületet kapna, itt koordinált jelöltállítás lenne. Az Együtt saját javaslata szerint magának kéri a fővárosi 1-est például, itt Juhász Péter indulna.
  • A DK indíthatna embert Budapest 2. Újbuda, Budapest V. (Terézváros és Erzsébetváros), Budapest 12. (Újpest) körzetekben, valamint Salgótarjánban, Dunaújvárosban és Székesfehérváron.
  • Az MSZP 26 helyen, többek között Angyalföld, Kőbánya, Pécs, Miskolc, Ózd.
  • Veszprémben a független Kész Zoltán indulását javasolják.
  • A maradék 40 helyen egymás ellen indulnának.
  • Ha beszállna az LMP és a Momentum is, akkor az LMP javára mindenki visszalépne 5 körzetben, a Momentum javára pedig 4 helyben.

A javaslatot Juhászék elküldték a baloldali pártok vezetőinek, még az LMP-nek és a Momentumnak is. Közben az MSZP és Karácsony Gergely már kampányol, a DK pedig bejelentette, hamarosan kijönnek az önálló listájukkal.