szerző:
hvg.hu

Újabb balos lista arról, mit kellene csinálniuk 2018-ban. Több körzetben is előre lemondanának a győzelem esélyéről. Minden párt igényeit megpróbálták figyelembe venni.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Miután Karácsony Gergely faképnél hagyta az Együtt pártját, Juhász Péterék magukra maradtak, de nem sokat tétlenkedtek, az Index megszerzett egy új javaslatot. Miközben az MSZP és a Párbeszéd közös listát akar, a DK és az Együtt nem, de ez utóbbi párt közreadott egy javaslatot.

Az Együtt külön listán indulna, és 66 körzetben koordinálni az MSZP-vel és a DK-val, a maradék 40 körzetben mindenki indíthatna jelölteket, amivel mindenkinek összejönne a listaállításhoz szükséges törvényi feltétel. A legérdekesebb részletek:

  • Az Együtt 15, a DK 24, az MSZP pedig 26 választókerületet kapna, itt koordinált jelöltállítás lenne. Az Együtt saját javaslata szerint magának kéri a fővárosi 1-est például, itt Juhász Péter indulna.
  • A DK indíthatna embert Budapest 2. Újbuda, Budapest V. (Terézváros és Erzsébetváros), Budapest 12. (Újpest) körzetekben, valamint Salgótarjánban, Dunaújvárosban és Székesfehérváron.
  • Az MSZP 26 helyen, többek között Angyalföld, Kőbánya, Pécs, Miskolc, Ózd.
  • Veszprémben a független Kész Zoltán indulását javasolják.
  • A maradék 40 helyen egymás ellen indulnának.
  • Ha beszállna az LMP és a Momentum is, akkor az LMP javára mindenki visszalépne 5 körzetben, a Momentum javára pedig 4 helyben.

A javaslatot Juhászék elküldték a baloldali pártok vezetőinek, még az LMP-nek és a Momentumnak is. Közben az MSZP és Karácsony Gergely már kampányol, a DK pedig bejelentette, hamarosan kijönnek az önálló listájukkal.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!