szerző:
Tóth Richárd

Tiszavasvárit Vona Gábor 2010-ben a Jobbik fővárosaként emlegette, mintavárost ígért. Hét éve vezeti jobbikos polgármester a települést, a párt azóta néppártosodik, de helyben kevés dologra lehet rámondani, hogy igazi sajátosság lenne. Talán csak az, hogy a romák egy része Jobbik-szavazónak mondja magát. Így próbálnak túlélni.

– Hova rohan? Talán baj lesz abból, ha késik két percet? – kérdezi egy roma közmunkástól a tiszavasvári trafikos.

– Soha nem lehet tudni nála – mondja sejtelmesen a fiatal férfi. Zagyva György Gyulára, a Jobbik korábbi országgyűlési képviselőjére utal, aki nagyjából másfél éve a tiszavasvári közmunkaprogramot vezeti, rá rövidesen visszatérünk.

A város önkormányzatát december 8-án kötelezte háromszázezer forint bírság megfizetésére a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság és kimondták, az önkormányzat diszkriminálta a romákat. A bíróság elutasította az önkormányzat keresetét és az Egyenlő Bánásmód Hatósággal értett egyet, akik szerint Tiszavasvári önkormányzata megsértette a helyi romák emberi méltóságát. A Társaság a Szabadságjogokért 2016 márciusában fordult a hatósághoz, miután az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a Becsület Légiója egyesülettel, az EBH korábbi határozata pedig megállapította, hogy a tiszavasvári önkormányzat támogatásával és részvételével zajlott bejárások alkalmával zaklatták a cigánytelepek lakóit, és ezzel az önkormányzat megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

Az Orosz Mihály Zoltán-féle Becsület Légiójának azóta nyoma sincs a 13 ezres Tiszavasváriban, de a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati részén elhelyezkedő város két szélén található szegregált nyomortelep maradt. A bűdi telepen laknak hagyományosan a magyar cigányok, a romungrók, a szentmihályi területen nagyjából kétezer oláh cigány, jellemzően a Keskeny és a Széles utcákban. Szilárd útburkolat nincs, csak sár mindenütt. A tájkép annyiban változott a néhány hónappal ezelőttihez képest, hogy már senki sem gázol bokáig a szemétben. A közmunkások szorgosan szedik a háztartási hulladékot, amit nem tudnak elégetni.

©

Csütörtök délelőtt nagyobb társaság támasztja a lapátot és a motoros fűkaszát a szentmihályi telepen. Arra panaszkodnak, hogy a nyár kivételével járhatatlanok itt az utak, pedig csak néhány kocsi nagyobb szemű kavicsot kellene szétszórni. (Zagyva erről azt mondta, csak idén 150 tonna zúzott követ szórtak szét a Keskeny, a Széles és az Erdő úton, azonban ennek kevés nyomát láttuk a helyszínen.) De nekik azt mondták, vágják a füvet a harmadik világbeli állapotú házak között, legalább az nézzen ki valahogy. Amikor a városvezetésre terelődik a szó, mély hallgatás után egyikük kiböki, ő cigány létére a Jobbikra szavazott. Társai bólogatnak, ők is. Nem kell sokkal többet beszélgetni a szentmihályi cigányokkal, hogy kiderüljön, ez csak álca. “Ezt mondjuk, mert ebből nem lehet baj. Dehogy szavaztunk a Jobbikra, de nem hőbörgünk, mert nekünk csak a közmunka van.”

Amikor Zagyva György Gyuláról kérdezzük őket, mindannyian kiemelik, hogy minősíthetetlen hangnemben beszél a közmunkásokkal, “volt, hogy gépeknek hívott minket, és a negyvenfokos melegben állt mellettünk, és nézte, hogyan dolgozunk.” A nyári védőital és a téli melegedő hiányát több telepi roma is megemlítette, erről is és a többi, őt ért vádról is megkérdeztük Zagyvát, aki visszautasította ezeket. (Részletek a cikk végén, a videóban, ahol megszólal a volt jobbikos képviselő.)

A telepről távozóban egy idős roma férfi utánunk szól, menjünk vissza fizetésnapkor, és vegyüljünk el a tömegben. “Olyankor érezni leginkább, hogy Gyula élet és halál ura, kiskirályt játszik.”

A helyi cigányság állítja, a város lakosságának már hatvan százaléka roma, matematikailag is bizonyítva látják tehát, hogy sok köztük a jobbikos. A találomra bemondott szám túlzó, népszámlálási becslések alapján a romák aránya 20 százalék körül lehet, ami az országos arányokat nézve így is kiemelkedőnek számít.

A bűdi részen infrastrukturálisan kicsit jobb a helyzet, nincsenek annyira lelakva a házak, mintha valami utcakép is lett volna errefelé néhány évtizeddel ezelőtt. Azonban problémák itt is vannak. “Mim van? Ez – mutat maga mögé egy repedt, megsüllyedt házra az ötvenes férfi –, egy biciklim és a közmunkám. Amikor ennyi az ember összes vagyona, meghúzza magát, és csinálja, amit mondanak neki.”

Szerinte jobb lenne, ha a Fidesz vezetné a várost, mert akkor talán több központi forráshoz jutnának, de úgy látja, hogy ahol ennyi roma él, ott erős a Jobbik. “Furcsa, mert mi, cigányok juttattuk hatalomba őket.” Neki is az a véleménye, hogy sok roma szavazhatott a Jobbikra, egy kis pénz, egy kis pálinka, egy kis kenyér, sorolta az indokokat. Ő csak annyit mondott Zagyváról, érdekes ember. Beszéli a nyelvüket, testvéremként, bratyóként szólítja őket, de “érezteti is velünk, hogy mi innen nem tudunk kitörni, nekünk csak az ő közmunkája, az ő kenyere van.”

©

A telepiek egy dologban egyetértenek, az uzsorázás visszaszorult, talán lopásból és betörésből is kevesebb van, de az utóbbi időkben megjelentek a kétes eredetű kábítószerek, és a prostitúció is erőteljesen jelen van. “Sok lányt kivisznek Svájcba és Németországba, ott jobban keresnek.”

Egy helyi roma nő a lakásába invitál, ott beszélünk vele a vasvári problémákról, amik szerinte mindig voltak, vannak és lesznek is, ezt nem oldja meg sem a Fidesz, sem az MSZP, sem a Jobbik. Amikor a roma jobbikosokról kérdezzük, azt válaszolja, az ilyeneket megpróbálja kivetni magából a közösségük, ő sincs jó véleménnyel Zagyváról, de azt is tudja, ő ad neki munkát. “Aki közel van a tűzhöz, annak minden megvan. Aki nincs, annak semmi.”

– Félnek? Meg vannak félemlítve? – kérdezzük a nőt.
– Nem. De tartunk tőlük – vágta rá gondolkodás nélkül.

Amikor egy esetleges Jobbik-kormány jövőbeni megalakulásáról kérdezzük, csak annyit mondott:

Akkor azon kellene gondolkodnunk, hogyan tudunk elmenekülni.

Ő egyelőre nem tervez menekülni, megpróbál boldogulni Tiszavasváriban, azt viszont szeretné, ha gyermeke a közeli Nyíregyházán tanulna, és már nem térne haza.

©

Valójában Tiszavasvári ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint bármelyik másik, akár fideszesek által vezetett település Kelet-Magyarországon. Elvándorlás, leszakadás, kevés munkalehetőség, sok közmunkás, a cigány-magyar együttélés megoldhatatlansága. Ezen hét év Jobbik-vezetés sem tudott változtatni. “Csak a jelszavak mások a Jobbik alatt, a szar maradt” – összegzett egy helyi cigány férfi.

Az pedig a magyar társadalom legfurcsább sajátosságai közé sorolható, hogy a helyi cigányság egy része – ki tudja, miért – úgy gondolta, hogy azzal próbál magának nyugodtabb és könnyebb életet szerezni, hogy azt híreszteli, a Jobbikra szavazott, ha igaz ez, ha nem.

Zagyva, ahogy már említettük, visszautasította a vádakat, szerinte senki sem hatalmaskodik a cigányokon, nincs rendpártiság, csak betartatják és betartatják a törvényeket, amire korábban nem volt példa, máshol pedig még mindig nem jellemző szerinte. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy ellenszélben teszik a dolgukat, ugyanis alig nyernek pályázati pénzt. Kiderül az is, mit gondol a Jobbik néppártosodásáról és az ÁSZ-vizsgálatról, aminek következtében pénteken a Fidesz-székház előtt tüntetnek. Részletek a videóban:

Szerda kora délután megkerestük Fülöp Erik jobbikos polgármestert is, aki nem akart kameránk elé állni, kérdéseinket elküldtük neki, azokra írásban ígért választ. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk tőle levelet.

Frissítés, 15:06

Cikkünk megjelenése után megkaptuk Fülöp levelét, amit változtatás nélkül közlünk.

Jelenleg hány közmunkást foglalkoztatnak?

350 fő.

A 2014-es hepatitisjárvány óta volt-e példa újabb ilyen járványra?

Nem volt.

Van-e jelenleg kapcsolata Tiszavasvárinak a Becsület Légiójával? Ha igen, milyen jellegű?

Nincsen.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2017. december 8-i jogerős ítéletében kimondta, az önkormányzat diszkriminálta a romákat. Mi erről a véleménye?

Ítéletet ezzel kapcsolatban nem kapott Önkormányzatunk a mai napig, így erről nyilatkozni nem tudok. Az ön által jelzett jogvita fenti bíróságon nem azért folyik, mert az Önkormányzat az Ön által megfogalmazott "diszkriminációs" tevékenységet folytatott volna, hanem a TASZ bejelentésére indult eljárásban a Becsület Légiója aktivistái által történt cselekmények jogszabályi összhangját vizsgálja. Tehát álláspontom szerint fogalmilag kizárt, hogy "diszkriminációban" elmarasztaló döntés szülessen. Jelzem, amennyiben az Önkormányzatunkra bármilyen módon sérelmes döntés születik, úgy megvizsgáljuk a jogorvoslati lehetőségeinket.

Mit gondol pártelnöke azon kijelentéséről, amikor Vona Gábor azt mondta, kész bocsánatot kérni a zsidóságtól és a cigányságtól a rossz mondatok és félrecsúszott folyamat miatt?

Vona Gábor Elnök Úr elnöki tisztségében tett nyilatkozatai teljes körűen képviselik a Jobbik néppárt álláspontját.

Hogyan egyeztethető össze a Jobbik meghirdetett néppártosodásával a romák tiszavasvári diszkriminációja?

Nem tudok olyan jogerős bírósági döntésről, mely "diszkrimináció" miatt marasztalta volna el városunk Önkormányzatát.

Milyennek ítéli a cigány-magyar együttélést jelenleg Tiszavasváriban? Van-e iskolai és/vagy lakhatási szegregáció?

Jobbnak ítélem, mint polgármesterségem előtt, és jóval jobbnak ítélem a keleti régió számos környező településétől. Tájékoztatom, hogy Tiszavasváriban minden általános és középfokú iskolai intézmény állami fenntartásba került át a törvény erejénél fogva, így ilyen jellegű kérdését kérem a KLIK intézményfenntartó részére elküldeni. Tudomásom szerint az Európai Unióban alapjog a lakóhely szabad megválasztása bármely uniós állampolgár számára, így fogalmilag kizárt, hogy egy-egy településen lakhatási szegregáció kialakítására, fenntartására tegyen intézkedést egy önkormányzat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!