szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Független Egészségügyi Szervezet kész sztrájkolni jövő év elején, ha addig nem lesz érzékelhető béremelés.

– Miután megszellőztette a kormánypárti sajtó, hogy jöhet ez az év végi extra pénz, órási volt a várakozás – mondta a Népszava kérdésére Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szervezet (FESZ) elnöke, aki szerint hiába kaptak az orvosok rövid idő alatt igen nagy béremelést, ha az ágyak mellett dolgozók közül sokan továbbra is csak a szakmai minimálbér körüli összeget viszik haza. A háttérben dolgozó műszakiak, gazdasági szakemberek közül pedig csak azok érzékelhettek egy kis emelést, akik minimálbért kapnak.

A napilapnak Soós elmondta: még az eddigi emelésekkel együtt is az állami foglalkoztatottak fizetésének átlaga alatt marad az egészségügyben dolgozók bére. Ahhoz, hogy a keresetük elérje az átlagos szintet, legalább még egy negyvenszázalékos emelésre lenne szükség. "Ebben a helyzetben most csak az a jó, hogy nem írtuk alá ezt a bérmegállapodást, így minket nem köt semmi" – mondta Soós Adrianna, s azzal folytatta:

Mi ugyanis a legutóbbi küldöttgyűlésünkön már arról határoztunk, hogy a jövő év elején meghirdetjük a sztrájkkészültséget, ha addig nem lesz érzékelhető béremelés.

A Népszava cikke szerint az egészségügyben dolgozók körében jelentős az elkeseredés a beígért juttatások elmaradása miatt. Erről itt olvashat többet.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!