szerző:
hvg.hu

Közösség tagja elleni erőszak bűntettével is vádolja az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség azokat a fiatalokat, akik közül többen is a leginkább szélsőséges, rasszista megnyilvánulásairól ismertté vált Betyársereg tagjaiként 2015-ben hónapokon át folyamatosan zaklatták és fenyegették egy roma család tagjait Szúcson – közölte az ügyészség.

2015 januárjában az egyik internetes hírportálon megjelent egy roma családot hírbe hozó, rossz fényben feltüntető cikk. Ennek hatására az elsőrendű vádlott kibérelt egy házat az érintett a család falujában, ahol a Betyársereg tagjai többször is megjelentek. Az egyenruhás csoport a kiszemelt család háza előtt rendszeresen elhaladt, azt, valamint a család tagjait is jól észlelhető módon, több alkalommal is, a beleegyezésük nélkül fotózták, videózták.

Az ügyészség szerint a vádlottak célja az volt, hogy a folyamatos fenyegető fellépésükkel és nyomásgyakorlásukkal a falu végleges elhagyására kényszerítsék a családot.

Videó: "Meghaltok, cigányok!" - 3 hónapja zaklat egy családot a Betyársereg

Falubeli haragosuk rászabadította Gulyásékra a Betyársereget, amelynek tagjai három hónapja rendszeresen "őrködnek" a család portája előtt, bár a szervezet tagjának látszó férfi azt mondta, csak kikapcsolódni járnak a Heves megyei Szúcsra. A család félelemben él, már a költözést fontolgatják, miközben a falubeliek rendes, békés embereknek tartják őket.

Volt, hogy a Betyársereg-tagok a kerítésen át bemásztak a házuk udvarára, máskor az utcáról kiabálva fenyegették, becsmérelték a bent lakókat. Előfordult az is, hogy a másodrendű vádlott és társa a családhoz tartozó két kiskorú gyermeket fenyegető jelleggel követte a helyi buszmegállótól az otthonukig, miközben folyamatosan videózták őket.

A vádlottak közül többen még a családnak a szomszédos községben lakó rokonait, ismerőseit is fenyegette azok roma származása miatt, eközben volt, hogy a közlekedés biztonságát is veszélyeztették.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség folytatólagosan, részben csoportosan, valamint kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével, továbbá magánlaksértés bűntettével, ezen túlmenően közúti veszélyeztetés bűntettével is vádolja az egyes elkövetőket, akikkel szemben – egy kivétellel – végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!