szerző:
hvg.hu

A Jobbik illetve az Országgyűlés alelnöke szerint „felmerül a kérdés, hogy az ügyészség milyen alapon ad ki személyes információkat magánszemélyekről, milyen alapon hoznak szinte már ítéletet az ügyben”.

A jobbikos Snider Tamás szerint keddig sem fiai, sem pedig jogi képviselőjük nem kapott hivatalos értesítést eljárásról. Így reagált az Országgyűlés valamint Jobbik egyik alelnöke kedden a Magyar Idők cikkére, amelyben tényként közölték, hogy egyebek mellett közösség elleni erőszakkal vádolnak fiatalokat, köztük a politikus két fiát.

Sneider Tamás szerint „felmerül a kérdés, hogy az ügyészség milyen alapon ad ki személyes információkat magánszemélyekről, milyen alapon hoznak szinte már ítéletet az ügyben”.

„Az már korábban is nyilvánvaló volt, hogy az egyszer már lezárt ügyet politikai nyomásra tovább fogják vinni, de azért néha nem ártana arra gondolni, hogy a Fidesz által megszállt állami intézmények, már a jogállamiság látszatára sem adnak. Szánalmas lelkiállapotban lehetnek az adventi várakozásban a Fidesz bértollnokai, akik ahelyett hogy békét, szeretetet és meghittséget közvetítenének, politikai megrendelésre nekiestek a családomnak” – fogalmazott.

Terror hónapokon át

Egyebek mellett közösség tagja elleni erőszakkal vádolja az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség azokat a fiatalokat, akik közül többen a Betyársereg tagjaiként 2015-ben hónapokig zaklatták és fenyegették egy roma család tagjait Szúcson – írta a Magyar Idők kedden. A napilap szerint a Heves megyei főügyész közleményében nem nevezték meg a vádlottakat, de közülük ketten Sneider Tamás Jobbik-alelnök fiai.

Az ügyben két nyomozás is folyt, mindkettő vádemelési javaslattal zárult, az ügyészség másodszorra vádat is emelt a Betyársereg tagjai, köztük a politikus gyermekei ellen.

A főügyész közleménye szerint 2015. január 21-én az egyik internetes hírportálon jelent meg cikk egy szúcsi roma családról, amelyben „rossz fényben tüntették fel őket”. A cikk hatására az úgy elsőrendű vádlottja kibérelt egy házat a faluban.

A házból a Betyársereg jelképeit viselő társaival a kiszemelt család háza előtt rendszeresen felvonultak, az épületet és a család tagjait több alkalommal is a beleegyezésük nélkül fotózták, videózták. Közben szidalmazták, cigányozták és fenyegették őket, illetve azt követelték, hogy költözzenek el onnan.

Előfordult, hogy a kerítésen át bemásztak a ház udvarára, de az is többször megtörtént, hogy az utcáról bekiabálva fenyegették, becsmérelték a lakókat. A másodrendű vádlott és társa a családhoz tartozó két gyereket a helyi buszmegállótól az otthonukig követte egyszer, illetve folyamatosan videózták őket.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség a hivatalos megfogalmazás szerint folytatólagosan, részben csoportosan, valamint kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni erőszak, továbbá magánlaksértés, illetve közúti veszélyeztetés bűntettével is vádolja a fiatalokat. Egy ember kivételével végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tettek indítványt velük szemben.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!