Farkas Zoltán
Farkas Zoltán
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

Szép sport a labdarúgás. Még akkor is, ha az élvonalbéli meccsek látványa olykor elfeledteti azt a sajnálatos tényt, hogy a foci piacán szinte minden megvehető: játékos, edző, labda, stadion, a világbajnoki rendezés és a televíziós közvetítések joga, még a végeredmény, olykor a bíró is. Mindegyikre van illúziókat romboló példa, szerte a nagyvilágban. Ám az hungarikum, ha egy kormány az egész sportágat megvásárolja, valósággal államosítja. Közpénzből venne versenyképességet. Ebben a rendszerben

miniszterelnöki hatáskörré lesz a nyertesek, a gyarapodók és a leszakadók kiválasztása.

Nem a pályán dől el siker és kudarc, hanem a stadionok páholyaiban.

Címlapsztorink megpendíti, hogy Magyarországon a kormányfő klientúrájának első vonala vállalta – kérésre, parancsra, hitelre, hozomra, taóra – a sportág felzárkóztatását. Köztük olyan cégvezetők is, akik pontosan tudják, hogy az igazi sikert a piaci megméretés hozza el, nem az állami gyámkodás. Mégis beszálltak, mert aligha tehetnek mást. Tét nélkül statisztálnak a kormányfő közpénzügyi szórakoztatásához, abban a hitben, hogy az elvert tíz- és százmilliárdok miatt senki sem fogja elszámoltatni őket. Csakhogy hazug közegben hazug az eredmény. A siker is az, mint a tavalyi Európa-bajnokság fő meccsén, Ausztria ellen, és a pofon is, mint most, a festői Andorrában. Egyiket sem kell túlbecsülni. Mert nem ez a lényeg. Hanem az, hogy az egész rendszer züllött. Elveszi a győzelem örömét, értelmetlenné teszi a bánkódást a kudarc miatt.

A focival ellentétben nem informálisan, hanem a törvény erejével ítélkezik a kormány a közéleti vitákban, eleve vesztessé minősítve azokat a civil szervezeteket, amelyek külföldről fogadnak el támogatást. Megbélyegzi őket, hogy a kritikájukat hiteltelenítse. Erről is a Magyarország rovat tudósít, amely felvázolja a civil szervezetek lebirkózásának is nekiveselkedő rezsibiztos, Németh Szilárd portréját.

Hatalmas tétet bukott el Theresa May brit kormányfő. Elsöprő támogatás reményében írt ki előrehozott választásokat, ám parlamenti pártja elvesztette abszolút többségét. Ezt persze ezer tényezővel lehet magyarázni, de biztos, hogy abba az alaphazugság is belejátszik: a korábban az EU-ban maradásért kampányoló politikus mára a kemény landolás élharcosává vált. Vereséggel felérő győzelmet szerzett Skóciában Nicola Sturgeon és a Skót Nemzeti Párt is, ami azzal járhat, hogy Skócia az Egyesült Királyság részeként kilép az Európai Unióból – jóllehet a többség néhány hónapja még a maradásra voksolt. A sajátos helyzetet a Fókuszban rovat elemzi.

Elítélték, felmentették, majd harmadfokon ismét elítélték a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábbi vezetőit a sukorói kaszinó felépítését megelőző telekcsere miatt – annak ellenére, hogy az ügyletet leállították, és az államot nem érte kár. A Gazdaság rovatban végigpörgetett persorozatot beárnyékolja a Fidesz elszámoltatási akciója, így a verdikt elkerülhetetlenül politikai színezetet kap. Ezen pedig már nemcsak az ügylet menedzserei veszítenek, hanem

sérül az igazságszolgáltatás hitelessége is.

Mindemellett szeretnénk elkerülni azt a vádat, hogy a hét vereségei túlzottan lehangolnának minket. Bemutatjuk a sétabicikli megalkotóját: a bringáét, amelyen kerekezni nem, csak gyalogolni lehet. Egy őrült világ őrült vállalkozását.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!