Dobszay János
Dobszay János
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

Vannak, akik jól fekszenek, de rosszul alszanak; én rosszul fekszem, de jól alszom – a mondást egy, politikai okokból a múlt rendszerben bebörtönzött paptól hallottam. Nem tudom, hogy azok a politikai helyezkedésben mindenki másnál jobban teljesítő, üzletembernek mondott kormánykegyencek, akikről e heti címlapsztorink szól, éjszakánként álmatlanul forgolódnak-e. Afelől viszont semmi kétség, hogy az állami milliárdokból megmentett, majd a haveri kézbe átjátszott, újabban a kormányzati médiafelvásárlásoknál házipénztárként használt MKB körül sertepertélők nem briliáns elméjüknek köszönhetik a boldogulásukat.

De nem csak a Mészáros klán tagjai vagy a Matolcsy rokonok köszönhetik üzleti sikereiket a Nagy Vezérhez fűződő kapcsolataiknak.

A paksi bővítésből a miniszterelnök édesapja és testvérei is busás hasznot húznak – derül ki Gazdaság rovatunk Vasakarat című írásából.

Akik a korszellemmel kötnek házasságot, hamar megözvegyülnek – legalábbis a népi bölcsesség szerint. Egyelőre úgy fest ugyanis, hogy a populista politika, amely Orbánt és Tsai-t is olyan kiváltságos helyzetbe röpítette, hogy még az országban dúló fideszes szabadrablásnak sincs aki megálljt parancsolhatna, egész Európában fertőz. Ennek a kézzelfogható jeleit Világ rovatunk összegezi, azt a konklúziót szűrve le, hogy bár a populizmusnak sokféle válfaja létezik, általános jellemzője, hogy követői a világot két homogén, egymással kibékíthetetlen ellentétben álló csoportra osztják fel. Ezt teszi Orbán is, amikor az Európai Uniót kvázi első számú ellenségnek tünteti fel, nem értve meg – amiről Lengyel László esszéje szól – az európai változások lényegét.

A népet nem lehet leváltani, még akkor sem, ha a cenzust sürgető Jobbik azt gondolja is, hogy ha csak Magyarország tanultabbjai szavazhatnának, akkor Orbánéknak befellegzett, pedig – mint véleményszerzőnk fogalmaz – éppen a kezdeményező párt szagolgatná alulról a parlamenti küszöböt.

A magyarok többsége – a kormány legnagyobb bánatára – az unión belül képzeli el hazája jövőjét.

Nem pedig olyan világban, ahol, mint Kínában, 97 hatóság adatainak összegzésével minden egyes polgárról 5198 információt összegez a „társadalmi tisztesség rendszere”, amelynek alapjait most készül lerakni a magyar kormány.

Bár annak idején a legtöbben valószínűleg azért szavaztak Magyarország uniós csatlakozására, mert úgy gondolták, jobban fog menni a soruk, a józanabbak döntésében vélhetően már akkor benne volt valamifajta történelmi léptékű országféltés is. Korábban egy-egy nagyhatalom rabláncán vagy az országnak egymagában kellett a nehézségeket átvészelnie. A következő évtizedekben újabb, előre nem látható világveszedelmek fenyegetnek, hatalmi, gazdasági, ökológiai jellegűek egyaránt. Közhely, de igaz: a bajok elhárítására együtt több az esély, s az egységben megélt válságokban Magyarország nem mások segítségére, könyörületére van utalva. A sok országból álló egységben nem húzhatja el egyetlen nagyhatalom a maga oldalára az egész politikát, gazdaságot, mint tette azt a hitleri Németország vagy a Szovjetunió, magával rántva a magyarokat is. A kiegyenlítési kényszer együttműködésre készteti a résztvevőket – Szellem rovatunk cikke szerint valami hasonló történt az 1867-es kiegyezés idején is –, s ez adhatna ma is biztonságot Magyarországnak a „régen tépő balsors” ellen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!