Juhász Gábor
Juhász Gábor
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

A rajtunk élősködő NER kádárosodásának biztos jele, hogy csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem papírjával lehet majd bizonyos állami posztokat betölteni. Így volt ez valaha a Marxista–Leninista Esti Egyetemmel is, az 1950-es évektől az volt hivatott helyes ideológiai irányba terelni az értelmiséget. A fideszista észjárás azonban különös csavart is adott a múltidéző történetnek: a jogi diplomával rendelkezők közül a 2006-tól indult évfolyamokon végzettek nem kaphatnak automatikus felmentést a beiskolázás alól.

A puhuló diktatúra nyolcvanas éveiben végzettek – mint a Fidesz-vezérkar magja – tehát simán kihagyhatják a közszolgálatit,

de a demokrácia utóbbi éveiben okítottak, a 2010-es fülkeforradalom után végzettek kénytelenek lesznek újra iskolapadba ülni fejtágítóra. A kormány szerint nekik ugyanis nincs megfelelő „államtudományi” képzettségük, ők csak jogászok.

A politikai kinevezettek persze nem kényszerülnek majd erre. Ők nyilván megkapják a felmentést, vagy ha nem, akkor biztos „estin” – vagyis most inkább Skype-on – szereznek majd rapid diplomát. E kivételezetteknek legfeljebb arról kell eltűnődniük, hogy milyen lehet a közéleti hullámvasút leszálló ágára kerülni. Mint a már-már olimpiarendezésre készülő, majd úszószövetségi vezér Bienerth Gusztáv. Ő felfuvalkodottságában nem vette észre, hogy a politika hátszele mostanra eltűnt mögüle, így magára hagyott kegyvesztettként kellett elkullognia az úszók közgyűléséről a múlt héten.

A magántőkealapok mögött megbújó mészároslőrincek esetében is csak az a kérdés, hogy buknak vagy lebuknak majd. Valószínűleg csak az utóbbi történik, pusztán annyi, hogy a titokzatos befektetők neve nyilvánosságra kerül, mondván: ők mindössze

kihasználták a Fidesz–KDNP által teremtett NOS-t, a nemzeti offshore-t.

Így aztán – mint a Fókuszban-cikkünk rámutat – úgy tudnak cégeket vásárolni, hogy a nevük nem kerül nyilvánosságra. A kormányközelieknek egyébként akkor sem nagyon kell tartaniuk a kemény kéz politikáját folytató igazságszolgáltatástól, ha feljelentik őket. Mint címlapsztorink bemutatja, az ügyészség egész változatos indokolásvariációkat tud alkotni annak érdekében, hogy megszüntethesse – vagy el se kezdje – a büntetőeljárásokat.

A szeptember nemcsak az iskola-, hanem a kampánykezdést is elhozta. A tavaszi választáson hosszú távra eldőlhet, hogy merre tart Magyarország. Az unió belső körébe jut majd, ahogy interjúnkban az európárti Surányi György reméli? Marad az Alföldi Róbert által leírt állapotban, amikor sokaknak túl nyomasztó a szabadság? Mert csak nem fordul vissza abba a múltba, amelyről a múlt héten elhunyt Makk Károly mesélt lapunknak egy eddig publikálatlan beszélgetésben. Az ellenzék indulásképp, mint összeállításainkból kiderül, a nyugdíjasokat akarja megnyerni, a kormánypártok Kötcsén a családosokhoz és az idegenektől rettegőkhöz beszéltek. Megtoldva azzal, hogy a kampányidőszakra utcai zavargásokat jósoltak. Mintha már most is tudnának valamit.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!