Pálmai Erika
Pálmai Erika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nyilvános helyen zajló ételosztások ügye adott okot gyanúra, de a tárca éppen erről nem beszél.

A Blaha Lujza téren meleg ételért és tartós élelmiszerért sorban állók között egyre gyakrabban tűnnek fel korábban jobb módban élt emberek. Általános iskolai tanítóval, hitelük miatt eladósodottakkal is szép számban találkozott a krisnások novemberi ételosztásába besegítő munkatársunk. Bár hajléktalanok ezúttal is rengetegen jöttek, az élelemre váróknak már csak jó, ha a fele volt közéjük sorolható. Ez a kormányzati sikerpropagandába nehezen beilleszthető felismerés lehet az egyik magyarázata, miért akarja az állam maga alá gyűrni az ételosztásokat is, kiszorítva onnan az élet más területein is ellenségének tekintett civileket. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyeztetés alatt álló, kiszivárgott javaslata alapján a jövőben csak az önkormányzati, állami és egyházi szervezetek kaphatnának az utcai ételosztáshoz szükséges területfoglalási engedélyt.

Debrecenben személyeskedő vita után már rendeletbe foglalta a város kormánypárti többségű közgyűlése, hogy megsarcolja az ételosztásokkal kapcsolatos közterület-foglalást. A négyzetméterenkénti 35 forintos tarifa jelképesnek is mondható, de jelzi, hogy megtűrt tevékenységként tekintenek az éhezők nyilvános megsegítésére. Az indok, hogy egyes szervezetek évente akár több alkalommal is rendeznek ételosztást, ami ebben az olvasatban már-már „visszaélésszerű gyakorlása a karitatív tevékenység e fajtájának”.

Ételosztás a Blaha Lujza téren. Megbélyegzett segítők
©

A tárcánál tagadják, hogy szigorításra készülnének. Mint közleményükben írják: „korábban nem látott mértékű”, 34 milliárd forint új forrás áll rendelkezésre a rászorulókat támogató programban, hogy hajléktalanok, idősek, megváltozott munkaképességűek és nehéz helyzetű kisgyermekes családok kapjanak ételcsomagokat. Csakhogy a tárca sajtóközleménye arról például nem szól, hogy ezek döntően nem nyilvános helyen, hanem például befogadóintézményekben, zárt falak között lezajlott akciókat takarnak. A kommüniké arról sem szól, hogy mi lesz az egyházi – de formálisan alapítványokon keresztüli – ételosztókkal, akik éppúgy civil szervezetnek számítanak, és évente több százezer adag ételt osztanak ki. De leginkább arra nincs magyarázat, mi is a baj a jelenlegi rendszerrel, ami szükségessé tenné a módosítást. Hacsak nem azt hallgatják el, hogy – Orbán Viktor minapi megjegyzésével is megerősítetten – a  civil szervezetekre nem partnerként, hanem mint a választások kimenetelét befolyásoló, zavaró tényezőkre tekint az állam.

„A jogszabályi előkészítéssel kapcsolatosan a minisztérium ez idáig nem keresett meg minket, változásról, átalakításról nem értesítettek bennünket” – mondják az egyik legnagyobb és legismertebb ételosztó szervezetnél. A Krisna-tudatú hívők által alapított Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány már több mint húsz éve oszt meleg ételt a rászorulóknak. De „mivel a szakállamtitkárságokkal, önkormányzatokkal gördülékeny az együttműködés”, abban bíznak, hogy a jövőben is zökkenőmentesen folytathatják a munkát. A fővárosban naponta öt helyszínen 1800 adag ételt osztanak ki, ebből négy helyszínen önkormányzati vagy magántulajdonú területen, a helyi önkormányzatok és kerületi családsegítő szolgálatok együttműködésével. A városligeti osztópontjuk közterületen van ugyan, de ott a területhasználat jelenleg nem díjköteles. Eddig vidéken, Egerben, Marcaliban és Debrecenben sem kellett fizetniük.

©

Ha a változtatás célja nem is teljesen világos, az biztos, hogy a civilek nélkül több tízezer adag étel hiányozna a rászorulók tányérjáról. „Azt nem tudják betiltani, hogy segítsünk” – mondta a HVG-nek Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia vezetője, hozzátéve, hogy teljesen mindegy, milyen központosítást vezetnek be. Ha az  a cél, hogy a kampány idejére eltávolítsák az utcáról a gyerekes családok és nyugdíjasok tömegét, a terv aligha járna sikerrel. A Párbeszéd és a Momentum is azonnal ugrott, hogy a „kormány be akarja tiltani az ételosztást”, és – bár eddig nem tették – maguk is szervezni kezdtek ilyen akciókat. Minden egyes, a közterületen zajló ételosztás néma tüntetés, amit nem bír elviselni az Orbán-kormány – mondják az ellenzéki pártoknál, és ennek jegyében a politikusaik is beálltak ételt osztani. Márpedig, történjen hosszabb távon bármi is, ezt az adut borítékolhatóan nem hagyják majd ki a kampány idején. Hogy utána mi lesz, az már más kérdés.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!