szerző:
hvg.hu

Szőllős Barnabás, Szőllős Benjámin és Szőllős Noa eddig magyar színekben versenyeztek, Barnabás a lillehammeri ifjúsági téli olimpián hetedik lett. Ma már izraeli színekben siklanak.

A ma már 19 éves Barnabás a 2016-os ifjúsági téli olimpián elért eredményével az egyik legtöbbre hivatott magyar utánpótlássízővé lépett elő, írja róla a 24.hu, aki az országváltás körülményeiről és hátteréről is beszámol.

A testvérek Ausztriában tanulnak és edzenek, a család a versenyzés elősegítésére alapította meg Nivelco SE-t, sokáig önerőből finanszírozták gyermekeik álmát. Aztán amikor Miklós Edit a 2014-es olimpián pontszerző lett, a Magyar Síszövetség költségvetése majdnem a százszorosára ugrott, a Szőllős-szülők pedig feltették a kérdést a szövetségnek, mire és kire, valamint miért rájuk költik a pénzt.

Közben a szövetségben is egymást érték az elnökök, Kálomista Gábor 2017 májusában állt fel az elnöki székből, akit Orbán tanácsadója, Megyesy Jenő váltott, de ő csak három hónapon keresztül vezette a szervezetet. Ma már Bajai András vezeti a síelők szövetségét.

A Szőllős-gyerekek a 2016-os magyar bajnokságon nem megfelelő orvosi igazolás miatt kétéves eltiltást kaptak, pedig a két fiú ígéretes pontokkal és előkelő ranglistahelyezéssel érkezett, jogosan bízott abban, hogy egyikük részt vehet a 2018-as pjongcsangi téli olimpián. Nem így lett.

A család úgy érezte, bosszút állnak rajta, mert utánakérdezett a szövetségi pénzeknek. A szövetség tagadott, de az tény, hogy a szövetség a korábban horvát állampolgár, majd honosított, 32 éves Dalibor Samsalt és Kékesi Mártont favorizálta, minden bizonnyal az kettejük közül kerül ki az, aki Miklós Edit mellett részt vehet a téli olimpián.

Ekkor gondolta úgy a család, hogy megkeresi az izraeli szövetséget, amely Instagram-oldalán számol be a honosításról:

 

The Szollos ⛷

Israel Ski Team (@israelskiteam) által megosztott bejegyzés,

Tulajdonképpen hálásak vagyunk a Magyar Síszövetségnek, hogy minden további nélkül a pontjaikkal együtt elengedték gyermekeinket, mondta a lapnak Szőllősné Deák Dóra. A nemzetközi szövetség honlapján már az olimpiai szintet elértként jelzik a Szőllős-fiúkat, de nem magyar, hanem izraeli színekben. Ugyanakkor az olimpián még nem indulhatnak, mert az állampolgárság megszerzése előtt legalább három évig az adott nemzet színeiben kell versenyezni. A cél a 2022-es játékokon való részvétel.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!