szerző:
hvg.hu

A HVG egy asztalhoz ültette a főváros három egykori főépítészét, hogy összevessék tapasztalatait a kormányzati ötletrohamokról, a túlszabályozásról, az építészeti hulladékról és az erőtlenül alkudozó önkormányzatokról. Az interjút az e heti számban olvashatják.

"Budapesten már csak a kormány épít, a fővárosnak nem futja többre üzemeltetésnél" – mondja Schneller István, aki szerint akadnak jó ötletek, például a Várbazár, a Kossuth tér megújítása, az Operaház új helyszínének kialakítása az Északi Járműjavítóban, ám

"máskor különböző lobbisták ötletrohamának engedve bólintanak rá múzeumi, kormányzati negyedre, biodómra. A külön futó szálak nem érnek össze egyetlen stratégiai városfejlesztéssé."

Finta Sándor szerint hiányzik egy stratégiaalkotó, ellenőrző testület Budapestről, amely egyben látná és értékelné a tervezett fejlesztéseket, és szerinte az állami projektek sem azonos minőségűek.

Beleznay Éva azt emelte ki, senki nem törődik azzal, mi lesz a szalagátvágás után, ki és miből működteti a létesítményt, milyen terhet jelent ez a közösségnek, az önkormányzatnak.

Rákérdeztünk arra is, hogy vajon itthon a polgármesterek miért nem tudnak komoly beruházásokat kicsikarni a fejlesztőkből, illetve beszéltek arról is, a beruházó és az önkormányzat összeborulása mögött mutyi áll-e vagy sem. A részleteket a HVG e heti számában olvashatja.

©