Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

1976 óta megszakítás nélkül, idén is megindítja a BME a műemléki szakmérnöki tanfolyamot, adja hírül az Építészfórum. "A képzés célkitűzése változatlan: a műemlékvédelemben dolgozó szakemberek számára speciális, elsősorban elméleti tudás átadása." A kérdés az, hogy mi célból, hiszen a műemlékvédelem tere és szerepe egyre csökken.

A Műemlékvédelemnek régóta nincs önálló szervezete, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2011-ben szűnt meg, a feladatait szétosztották a Miniszterelnökség és egy cég, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. között – utóbbi vezetője a volt zalaegerszegi fideszes polgármester Gyutai Csaba, aki a Várgondnokság élén is áll, és akiről egy átvilágítás után furcsa dolgok derültek ki (lányának és barátjának nagyon olcsón adott bérbe várbeli ingatlant, ő maga két és fél évig nem fizetett semmit szolgálati lakásáért stb.) – erről az Index számolt be –, olyannyira, hogy a rendőrség is nyomozni kezdett. Gyutai leváltása viszont nem merült fel.

Emellett, bár a kormánynak saját bevallása szerint kiemelten fontos az örökségvédelem, fontos például az UNESCO-féle világörökségi védelem. Mégsem sikerül megoldani, hogy a tervezett – de a kormány által kárhoztatott – magasházi építkezések ne valósuljanak meg. Bár a kormány 2018 szeptemberétől új szabályozást léptet életbe a fővárosban, és ez már 65 méterben maximalizálná az épületmagasságot. De eddigre a később megépülő felhőkarcolók, mint a MOL-székház a Kopaszi-gáton, már megszerzik az építési engedélyt. Az a kormány tehát nem tudja elérni a neki fontos célt, amely átvitte a magánnyugdíjvagyon államosítását, a trafiktörvényt, CEU- és civilügyben tengelyt akaszt szinte mindenkivel. Ennyit a fontos dolgokról.

Képződnek tehát a műemlékes szakmérnökök továbbra is, csak a műemlékvédelem, városképvédelem sorolódik egyre hátrébb és hátrébb.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!