szerző:
hvg.hu

Mohácson 17,7 fokot mértek.

Január 7-én eddig 2001-ben Kiskunmajsán mérték a legmelegebbet, 17, 6 fokot, ma viszont Kaposvár beállította, Mohács pedig 0,1 fokkal meg is haladta ezt az értéket - így a Mohácson mért 17,7 fok az új napi melegrekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az OMSZ hozzátette, a szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.

Szombaton egyébként szintén megdőlt a napi melegrekord, sőt, azután éjjel az éjjeli is. A jövő héten azonban szerdától jön a lehűlés és visszatér a téli időjárás.