szerző:
hvg.hu

Megkeresték Szabó Szabolcsot, de ő nem akart az MSZP–Párbeszéd színeiben indulni.

Mint azt megírtuk, az MSZP Csepelen Bangóné Borbély Ildikót akarja indítani a fideszes Németh Szilárd ellen, annak ellenére, hogy a legutóbbi választásokon az Együtt színeiben induló Szabó Szabolcs volt a közös ellenzéki jelölt a választókerületben, aki meg is nyerte a parlamenti helyet. Ezt szóvá tette Juhász Péter, az Együtt elnöke, valamint az MSZP szövetségese, a Demokratikus Koalíció is, az Index azonban azt írja, a szocialisták valójában egyeztettek Szabó Szabolcsról már korábban.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke a lapnak azt mondta, még karácsony előtt megkeresték az Együtt politikusát, és azt ajánlották neki, hogy legyen ő a jelölt, "még az MSZP-be se kellene belépnie", de az MSZP és a Párbeszéd színeiben kellene indulnia.

Szabó végül január 2-án jelezte neki, hogy nem tudja vállalni az indulást az MSZP és a Párbeszéd színeiben, csak az Együtt logója alatt.

Kunhalmi azt mondta az Indexnek, hogy ezek után nem tud mit tenni az MSZP, a választási törvény szerint saját logóval kell jelöltet indítani, így kerestek saját jelöltet, ő lett Bangóné Borbély Ildikó, de ha az Együtt nem utasítja el továbbra is a közös listát és a közös jelölteket, újra kinyílik a lehetőség Szabó Szabolcs számára is.

Szabó Szabolcs megerősítette a lapnak, hogy megkeresték a szocialisták, ő pedig valóban visszautasította a jelöltséget. "Az Együtt a politikai közösségem, nem hagyom el" – mondta Szabó, aki szerint viszont az MSZP nem kompromisszumra törekedett, hanem gyakorlatilag ultimátumot adott neki, amit nem fogadott el, ezért fog az Együtt színeiben indulni.

Budai Bernadett, a szocialisták szóvivője a Népszavának azt mondta, az Együtt-tel megszakadtak a korábbi tárgyalások, ezért amíg a párt nem fogadja el a közös lista, közös miniszterelnök és közös egyéni jelöltek hármas feltételrendszerét, addig nehezen kérheti számon, hogy a szocialisták elindítanak valakit az ő helyi jelöltjük mellett. Budai azt is mondta, az MSZP sem szól bele abba, hogy a DK kiket indít a saját körzeteiben, de ha a DK ragaszkodik Szabóhoz, akkor elindíthatják a saját keretük terhére valahol máshol.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!