szerző:
MTI

A nő azt állította, hogy élettársa beleegyezett a ház felgyújtásába és az öngyilkosságba, a férfi azonban ezt tagadta. Az ítélet nem jogerős.

Négy és fél év börtönre ítélt kedden a Szegedi Törvényszék egy szentesi nőt, aki 2016-ban megpróbálta megölni súlyosan beteg élettársát, hogy véget vessen az idős férfi szenvedéseinek.

A nő most 63 éves. A bírság a hivatalos megfogalmazás szerint „a bűncselekmény elhárítására idős koránál, fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette kísérletében” mondta ki bűnösnek.

A nő és élettársa több mint tíz éve éltek Szentesen. A 75 éves férfi hosszú ideje súlyos beteg volt, bal oldalára teljesen lebénult, ágyban feküdt, állandó gondozásra szorult.

A nő helyzetüket kilátástalannak érezte, ezért 2016. december 11-én elhatározta, hogy véget vet szenvedéseiknek. Előbb könyveket öntött le gázolajjal, majd kinyitotta a gázpalackot, és tüzet próbált gyújtani, de csak kisebb károkat okozott.

Másnap reggel a félálomban levő élettársához lépett, és egy pengével, határozott mozdulattal átvágta a férfi bal csuklójának ereit, majd kisebb erővel saját csuklóját is megpróbálta megvágni. A vérző férfit röviddel később egy gondozásában segédkező ismerősük találta meg, ő hívott mentőt.

A nő könnyebb sérüléseket szenvedett, a férfi azonban életveszélyes állapotba került. Az idős asszony azzal védekezett: élettársa egyetértett a ház felgyújtásával, tanácsokat is adott hozzá, és beleegyezett az öngyilkosságba. Az idős férfi viszont ezt tagadta.

A bíró az ítélet indoklásakor azt mondta: az asszony beszámítási képessége súlyosan korlátozott, a kiemelt súlyú bűncselekményt közeli hozzátartozója sérelmére elkövető vádlottal szemben azonban idős kora ellenére szükségesnek látta a szabadságvesztés kiszabását.

Az ítélet egyelőre nem jogerős, mert a vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés bejelentésére.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.