szerző:
hvg.hu

Csak semmi meggondolatlan nyilatkozgatás sajtómegkeresés esetén – szól lényegében a szakképző iskolák után most egy fővárosi felsőoktatási intézményben is bevezetett intézkedés egy most nyilvánosságra került levél szerint.

Körlevélben utasította a szakképző iskolákat a Nemzeti Szakképzési Hivatal, mit kell tenniük egy-egy sajtótól érkező megkeresés esetén – írta meg egyebek mellett a hvg.hu is.

Az RTL Híradó birtokába jutott levél szerint az iskolák mostantól nem nyilatkozhatnak maguktól, ugyanis bármiféle reakció előtt előbb a hivatallal kell lemeccselniük, mit kívánnak a nyilvánosság elé tárni. De más is van: a körlevél kimondja, hogy sajtómegkeresés esetén – a teljes hírzárlat elrendelésén túl – választervezetet kell készíteni, az így készült piszkozatot pedig el kell küldeni jóváhagyásra.

Az abszurd intézkedés a 24.hu információi szerint mostantól az egyetemekre is vonatkozik: egy birtokukba került levél alapján egy budapesti felsőoktatási intézmény dolgozói is hasonló utasítást kaptak.

az Egyetem működésével, helyzetével kapcsolatos mindennemű sajtónyilatkozat tétele a rektor és a kancellár közös, előzetes írásbeli engedélyéhez kötött.

- szól a 24.hu-hoz eljutott rektori és kancellári ukáz, amely szerdán lép hatályba, és visszavonásig kell alkalmazni a cikk szerint.

A portál úgy tudja, hogy az utasítás hatálya az egyetemi oktatókra, kutatókra, valamint a hallgatókra és lényegében minden más alkalmazottra kiterjed.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!