szerző:
hvg.hu

Csak semmi meggondolatlan nyilatkozgatás sajtómegkeresés esetén – szól lényegében a szakképző iskolák után most egy fővárosi felsőoktatási intézményben is bevezetett intézkedés egy most nyilvánosságra került levél szerint.

Körlevélben utasította a szakképző iskolákat a Nemzeti Szakképzési Hivatal, mit kell tenniük egy-egy sajtótól érkező megkeresés esetén – írta meg egyebek mellett a hvg.hu is.

Az RTL Híradó birtokába jutott levél szerint az iskolák mostantól nem nyilatkozhatnak maguktól, ugyanis bármiféle reakció előtt előbb a hivatallal kell lemeccselniük, mit kívánnak a nyilvánosság elé tárni. De más is van: a körlevél kimondja, hogy sajtómegkeresés esetén – a teljes hírzárlat elrendelésén túl – választervezetet kell készíteni, az így készült piszkozatot pedig el kell küldeni jóváhagyásra.

Az abszurd intézkedés a 24.hu információi szerint mostantól az egyetemekre is vonatkozik: egy birtokukba került levél alapján egy budapesti felsőoktatási intézmény dolgozói is hasonló utasítást kaptak.

az Egyetem működésével, helyzetével kapcsolatos mindennemű sajtónyilatkozat tétele a rektor és a kancellár közös, előzetes írásbeli engedélyéhez kötött.

- szól a 24.hu-hoz eljutott rektori és kancellári ukáz, amely szerdán lép hatályba, és visszavonásig kell alkalmazni a cikk szerint.

A portál úgy tudja, hogy az utasítás hatálya az egyetemi oktatókra, kutatókra, valamint a hallgatókra és lényegében minden más alkalmazottra kiterjed.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!