szerző:
hvg.hu

A Jobbik EP-képviselője a Demokratikus Koalíció esetében sem tartja helyesnek, hogy az ő ÁSZ-bírságukkal szemben sincs helye bírói felülvizsgálatnak, pedig Gyurcsány Ferencet nem szereti.

Elmondása szerint nem pártpolitikus, jogászként tudja megítélni a Jobbik ÁSZ-bírságának ügyét, és ennek alapján nem tartja a jogállamiság alapelveivel összeegyeztethetőnek, hogy nincs helye bírósági felülvizsgálatnak az Állami Számvevőszék érintett határozata ellen – ezt mondta a Magyar Nemzetnek Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője.

Morvai Krisztináról tavaly olyan sajtóhírek kaptak szárnyra, hogy rossz viszonyba került jelölő pártjával, amely a 2019-es EP-választáson már nem is indítja újra. A kormányközeli Magyar Időknek adott tavalyi interjújában az Orbán-kormány migránspolitikáját dicsérte, a Heti Válasznak pedig azt nyilatkozta: nem tudja, hogy a Jobbikra szavaz-e jövőre, mert elbizonytalanította a párt irányváltása.

Arra a kérdésre, hogy szerinte igaza van-e a Jobbiknak abban, hogy az ÁSZ-határozat a párt ellehetetlenítésére irányult, úgy reagált: ha ezt mondaná, az találgatás lenne.

A független bírósági eljárásnak éppen a végrehajtó hatalom esetleges visszaéléseit kellene megakadályoznia, vagy ennek lehetőségét minimalizálnia. Ha hézagok vannak a jogrendszerben, akkor a mindenkori hatalom hajlamos arra, hogy ezzel visszaéljen. Elképzelhető, hogy ebben az esetben is ilyen szituációról van szó, de ezt máshogy interpretálja egy politikai párt és máshogy egy jogász – fogalmazott óvatosan.

Arra a felvetésre, hogy azt jogi szempontból nem tartja-e visszásnak, hogy az ÁSZ nem hajlandó elárulni, mi alapján számolta ki a Jobbik büntetését, a Fidesz plakátköltségeit viszont nem vizsgálja, azt válaszolta: minden igazgatási jellegű határozatot meg kell indokolni, mert ez az átláthatóság, az ellenőrizhetőség alapkövetelménye.

Megkérdezték tőle azt is, rossz érzéssel tölti-e el, hogy a Jobbik működésképtelenné válhat a bírság miatt. Igennel válaszolt, és hozzátette: nem az fogja a véleményét kialakítani, hogy kedveli-e a Jobbikot, vagy ők szeretik-e őt. Gyurcsány Ferencet például nem szereti, de a Demokratikus Koalíció esetében sem tartja helyesnek, hogy az ő ÁSZ-bírságukkal szemben sincs helye bírói felülvizsgálatnak – érvelt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!