szerző:
hvg.hu

Egyik napról a másikra távolították el a somlóvásárhelyi iskola korábbi igazgatóját, holott a pedagógus csakis jót tett az intézménynek a 24.hu-n megjelent beszámoló szerint: három uniós pályázaton is sikerrel szerepeltette az iskolát, amely így 160 millió forintnyi támogatást nyert el. Ám az igazgatónő fejlesztési terveinek később nem várt következményei lettek: mennie kellett.

Százhatvanan írták alá azt a Balog Zoltánnak címzett levelet a somlóvásárhelyi szülői közösségből, amiért a helyi iskolát felügyelő pápai tankerült vezetője egyik napról a másikra eltávolította az intézmény korábbi igazgatónőjét - írta a 24.hu.

A négydiplomás pedagógus, Martonné Vathy Hedvig több mint harminc éve dolgozott a helyi iskolában, és tíz éve vezette azt.

A távozás körülményeit illetően bicskanyitogató történet rajzolódik ki a 24.hu írása alapján. Az igazgatónő folyamatos erőfeszítései árán lendületesen fejlődött az intézmény, egyebek mellett informatikai eszközökkel, interaktív táblákkal szerelték fel a tantermeket.

Az iskola tavaly három EFOP-pályázaton is indult, hogy forráshoz jusson további fejlesztéseket remélve: iskolarádiót és iskolaújságot szerettek volna, de ökokert létesítése, szakkörök, és különféle iskolai klubrendezvények is szerepeltek a tervekben.

Az iskola összesen 160 millió forintot nyert, ám abból egyetlen fillért sem láthattak, a történet ráadásul nem várt fordulatot vett: a portál információi szerint két hónappal az eredményhirdetés után a pápai tankerület igazgatója, Egyházi Andrea magához rendelte az igazgatónőt, s több órán át faggatta a megírt anyagok körülményeiről.

A hírek szerint Martonnénak a táskáját és telefonját is le kellett adnia, állítólag azért, hogy ne készíthessen hangfelvételt, kolléganőjét pedig nem engedték be a megbeszélésre.

A tankerületi vezető a külsős pályázatíró cég bevonását kifogásolta, és azt vetette az igazgatónő szemére, hogy az iskola nem indulhatott volna a két nagyobb pályázaton egyszerre, mert az egyik tenderkiírásában egy később megjelent módosítás ezt elvileg kizárta - olvasható a cikkben.

Igen ám, csakhogy, jegyzi meg a portál, a központosított közoktatási rendszerben uniós pályázatot kizárólag a tankerület támogatásával lehet beadni, amit a beadás előtt a tankerületi vezetőnek jóvá kell hagynia. A portál ezért úgy vélekedik, hogy Egyházi Andreának is több helyen szignózia kellett a dokumentumokat még a benyújtás előtt.

Az iskolában ezt követően zárt ajtós tárgyalást rendeltek el, majd Martonné néhány óra múlva aláírta a lemondó, valamint az áthelyezéséről szóló nyilatkozatát. Úgy tudni, hogy az igazgatónőt egy pápai általános iskola alsó tagozatában helyezték el, ahol a nap végén idegösszeomlást kapott a történtek miatt.

A tankerület igazgatója később azt állította a rendkívüli tantesületi értekezleten, hogy az addigi igazgató kérte a felmentését és áthelyezését, de a tankerült beavatkozásának egy másik következménye is lett a portál szerint: az iskolától elvették az egyik legnagyobb összegű, 75 milliós pályázatot, amit aztán átcsoportosítottak abba az iskolába, ahonnan az új intézményvezető érkezett.

A lap kereste a két érintettet, de közülük Martonné azt mondta, nem nyilatkozhat, mert a lemondással titoktartásra kötelezték, a pápai tankerület pedig nem válaszolt a feltett kérdésekre.

Képünk illusztráció.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!