Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Egyre több jel utal arra, Magyarország a létező szocializmus idejébe csöppen vissza. Most például egy szolnoki emlékű terve. Mit terve a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. már arról az örömteli hírről számol be, hogy január 15-én megkezdi "az Auchan körforgalomba tervezett „Mi24 Helikopteres Emlékmű” -höz kapcsolódó zöldfelület rendezési munkálatokat".

Bizony, nem más, mint a Magyar Honvédség egyik legendás harci helikoptere áll majd a körforgalom közepén. Egyelőre a földmunkák zajlanak, "a későbbiekben a körforgalom zöldterületén kialakításra kerülő talapzaton egy hatástalanított Mi24 helikopter lesz elhelyezve, jellegzetes előre és oldalra dőlő, harci pozícióban".

A létező szocializmus militáns ideológiai gyakorlatának volt része a fegyver mint műalkotás – ezt a haladó hagyományt viszi tovább most a szolnoki projekt. 2006 tanulságait mindenesetre beépítették a tervekbe – a budapesti Deák téren október 23-án beinduló T-34-es tank után a Mi-24-est hatástalanították, azaz kicsi az esélye, hogy vérmes honfitársaink valamelyik kedvet kap a harci pozícióban álló helikopterbe pattanni, és megsorozni némi géppuskatűzzel az Auchan parkolójában akciós ásványvizet pakoló vásárlókat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!