Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Lapunknak is megerősítette az OLAF a vizsgálatának fő üzenetét: komolyak a gondok Tiborcz István egykori cégének egykori EU-s társfinanszírozású ügyeivel. A labda innentől Polt Péter legfőbb ügyész térfelén pattog. A kormány a Bajnai-kormányt emlegeti.

A hvg.hu-nak is megerősítette az EU Csalás Elleni Hivatala, az OLAF, hogy komoly szabálytalanságokat tártak fel az akkoriban, 2011-15 között még Tiborcz István, Orbán Viktor vejének cége, az ELIOS tenderei ügyében. 35 világítási projektről van szó, amit az Európai Kohéziós Alapok társfinanszíroztak. Energiagazdaságos közvilágítási projektek voltak ezek, "az OLAF-vizsgálat nem csak komoly szabálytalanságokat tárt fel, hanem érdekkonfliktust is".

Az OLAF a végső jelentést az Európai Bizottság illetékes szervének és a magyar főügyésznek, Polt Péternek fogja elküldeni gazdasági ajánlásaival együtt. A Legfőbb Ügyészség szóvivője pénteken azt közölte, hogy megkapták az OLAF ajánlását, amit a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező főügyészséghez továbbítanak. A szóvivő elmondta, az ügyészség a protokoll szerint elrendeli a nyomozást, illetve amennyiben már folyamatban van a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolják és abban értékelik.

Megpróbáltuk elkérni a jelentést, az OLAF ezt visszautasította azért, mert ezekben az ügyekben titoktartási kötelezettsége van. Az OLAF a fentieken túl nem kommentálhatja az ügyet ebben a fázisban. A további kérdéseket a kompetens hatóságoknak kell feltenni – például Polt Péter legfőbb ügyésznek. A végső jelentés amúgy sem nyilvános a benne található bizalmas adatok miatt.

Kovács Zoltán kormányszóvivő közleményben reagált a hírre, mint írta, "az OLAF vizsgálata a Bajnai-kormány idején elindított, és később is folytatott közvilágítási program pályázati felhívásait érinti", amiket a magyar hatóságok 2015-16-ban egyébként egyszer már vizsgáltak. "Most az OLAF újabb vizsgálatot kér. Ahogy a korábbi, úgy a mostani vizsgálatot is támogatjuk. Az a helyes, ha a magyar hatóságok az OLAF minden felvetését kivizsgálják. A pályázati konstrukciót hasznosnak tartjuk, mert több vidéki településen is lehetővé tette a közvilágítás korszerűsítését" - írta Kovács.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!