szerző:
hvg.hu

Az egész ország területéről jeleztek problémákat az országgyűlési választásokhoz szükséges informatikai rendszer múlt csütörtöki tesztelésén a próbán részt vevő önkormányzati dolgozók.

Erről a Magyar Nemzet ír pénteki számában, miután Áder János köztársasági elnök április 8-ra tűzte ki a választásokat. A lap szerint voltak olyanok, akik már a választási kapun sem tudtak átjutni, míg másoknak a felületről nyíló további választási alkalmazások elérésével voltak gondjaik, így nem tudták elvégezni a kötelező próbafeladatokat.

A köhécselőre sikerült teszt után a Nemzeti Választási Iroda által küldött rendszerüzenetben elismerték a belépési problémákat, vizsgálják, hogy egyeseknél miért nem megfelelő a működés. Megjegyezték, a kezdeti nehézségek dacára összességében biztosítottnak látják az alkalmazásokba való belépést.

Az NVI vezetője, Pálffy Ilona csütörtökön sajtótájékoztatót tartott, ott azt mondta, szerinte az informatikai háttér nem elengedhetetlen a választás eredményének megállapításához, hiszen ezt továbbra is papíralapon végzik a választási bizottságok. A lapnak küldött válaszában az NVI azt mondta, végeznek még próbákat a választások előtt, de a múlt csütörtökit is eredményesnek minősítették, mert szerintük a távadatátviteli hálózat rendben működik. Azt azonban elismerték, a biztonságfokozó megoldások egy részénél hibajavítások szükségesek.

Szigetvári: Az NVI azonnal számoljon be a választási informatikai rendszer minden hibájáról

Az Együtt választmányi elnöke szerint meg kell akadályozni, hogy olyan ellenérdekelt hatalmak, mint Oroszország beleszólhassanak az áprilisi választásokba. Éppen ezért felszólítja a Nemzeti Választási Irodát, azonnal fejezze be a mellébeszélést, számoljanak be nyilvánosan a választási informatikai rendszer minden hibájáról, azokat ugyanis mielőbb ki kell küszöbölni. Az Országgyűlésnek pedig az új Nemzeti Választási Bizottságba többpárti, konszenzusos tagokat kell választania fideszeses bábok helyett.