szerző:
hvg.hu

Az egész ország területéről jeleztek problémákat az országgyűlési választásokhoz szükséges informatikai rendszer múlt csütörtöki tesztelésén a próbán részt vevő önkormányzati dolgozók.

Választás 2018
Február 17-én hivatalosan is elkezdődött az április 8-ra kiírt parlamenti választás kampánya. Ebben a hét hétben a hvg.hu beszámol minden eseményről, amely a választók döntését befolyásolhatja, pörög a kamuméterünk, ott leszünk a nagy csaták helyszínén, és úgy általában: megmutatjuk, milyen Magyarországon szavazunk 2018 tavaszán.
Friss cikkek a témában

Erről a Magyar Nemzet ír pénteki számában, miután Áder János köztársasági elnök április 8-ra tűzte ki a választásokat. A lap szerint voltak olyanok, akik már a választási kapun sem tudtak átjutni, míg másoknak a felületről nyíló további választási alkalmazások elérésével voltak gondjaik, így nem tudták elvégezni a kötelező próbafeladatokat.

A köhécselőre sikerült teszt után a Nemzeti Választási Iroda által küldött rendszerüzenetben elismerték a belépési problémákat, vizsgálják, hogy egyeseknél miért nem megfelelő a működés. Megjegyezték, a kezdeti nehézségek dacára összességében biztosítottnak látják az alkalmazásokba való belépést.

Az NVI vezetője, Pálffy Ilona csütörtökön sajtótájékoztatót tartott, ott azt mondta, szerinte az informatikai háttér nem elengedhetetlen a választás eredményének megállapításához, hiszen ezt továbbra is papíralapon végzik a választási bizottságok. A lapnak küldött válaszában az NVI azt mondta, végeznek még próbákat a választások előtt, de a múlt csütörtökit is eredményesnek minősítették, mert szerintük a távadatátviteli hálózat rendben működik. Azt azonban elismerték, a biztonságfokozó megoldások egy részénél hibajavítások szükségesek.

Szigetvári: Az NVI azonnal számoljon be a választási informatikai rendszer minden hibájáról

Az Együtt választmányi elnöke szerint meg kell akadályozni, hogy olyan ellenérdekelt hatalmak, mint Oroszország beleszólhassanak az áprilisi választásokba. Éppen ezért felszólítja a Nemzeti Választási Irodát, azonnal fejezze be a mellébeszélést, számoljanak be nyilvánosan a választási informatikai rendszer minden hibájáról, azokat ugyanis mielőbb ki kell küszöbölni. Az Országgyűlésnek pedig az új Nemzeti Választási Bizottságba többpárti, konszenzusos tagokat kell választania fideszeses bábok helyett.

Fizessen elő lapunkra! Most kedvezményesen juthat hozzá csomagunkhoz, amelyben a negyedéves előfizetés mellé megkapja Kornai János Látlelet című könyvét.