szerző:
hvg.hu

Az igazgatók extrákkal felszerelt Skoda Superbeket, az alsóbb rangú vezetők Toyotákat kapnak az orosz hitelből finanszírozott atomerőmű-beruházás idejére.

A 24.hu azt írja, a Paks II. Zrt. 65-85 gépkocsit vesz bérbe nyolc évre, a bruttó egymilliárdos üzletről kedden jött hír, de a keretszerződést már december 7-én aláírták a Mercarius Flottakezelő Kft. vezetőjével. A cég közbeszerzésen nyerte el az üzletet az Arval Magyarország Járműparkkezelő Kft. elől.

A nyertes cég a lap szerint a paksi szerződés megkötésével párhuzamosan – legalábbis részben – orosz befolyás alá is került. Ugyanis a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága december 7-i végzése üzletrészen alapított zálogjogot jegyzett be a legnagyobb orosz pénzintézet, a Sberbank magyarországi cége javára.

A Mercarius egy másik kft.-n keresztül három magyar magánszemély, Szűcs László, Koleszár Róbert és Csizmadia Attila tulajdonában van, 2017-ben futottak igazán nagyot, amikor megnyerték a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. tenderét, ahol a MÁV-csoport 13,8 milliárd forintért vesz tartós bérletbe közúti gépjárműveket, összesen több mint 1300-at a cégtől.

A Sberbank egyébként Oroszország legnagyobb pénzintézete, főrészvényese az orosz jegybank. A vezérigazgató German Gref Oroszország egykori gazdasági minisztere, akit gazdasági téren ma is Vlagyimir Putyin elnök jobbkezeként emlegetnek. A szakemberek szerint az üzletrészen alapított zálogjog alkalmazásához főként akkor nyúlnak előszeretettel az üzleti élet szereplői, ha biztosíték kell a tőkebefektetések számára.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!