szerző:
hvg.hu

A férfi egy 78 éves nő agyonverése miatt ült, többszörös visszaesőként életfogytiglani fegyházbüntetést kapott.

Életfogytiglani börtönbüntetését töltötte az a férfi, aki megszökött a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönből pénteken – írja a Bors. Mint arról beszámoltunk, a férfi pénteken a déli órákban szökött meg munkavégzésének helyszínéről, és az is felmerült, hogy segítséget kaphatott az őröktől. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) azt közölte, hogy a börtön területén működő gazdasági társaság biztonsági vezetőjét, továbbá három munkáltatási felügyelőt és egy biztonsági felügyelőt azonnali hatállyal felfüggesztett beosztásából a szökés miatt.

A rendőrség csak annyit közölt, hogy a férfi 37 éves, Jakab Istvánnak hívják, 168 centiméter magas, kopasz, és rövidre nyírt körszakállt visel, eltűnésekor szürke felső és barna nadrág volt rajta, a Bors azonban kiderítette azt is, hogy miért ült.

Mint írják, a férfi és két társa 2012 októberében különös kegyetlenséggel végzett egy kisnánai 78 éves nyugdíjas asszonnyal. A férfi egy rúddal összeverte, majd brutálisan megtaposta az asszonyt, aki koponyaalapi törést, arckoponya- és többszörös bordatörést szenvedett, a traumás sokk és a kivérzés miatt pedig egy óra alatt meghalt.

A gyilkossággal évekig csak egy embert gyanúsítottak, 2016 januárjában azonban a vádlott az utolsó pillanatban feladta bűntársait, így a most szökésben lévő férfit is. Az Egri Törvényszéken az elsőrendű vádlott O. László végül 16 év fegyházbüntetést kapott, Jakabot viszont többszörös visszaesőként életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték. Harmadik társuk 14 év fegyházbüntetést kapott.

O. László korábban már szintén próbálkozott szökéssel: szállítás közben megszerezte az egyik kísérő rendőr fegyverét, és többször a járőrre célzott, de a pisztoly nem sült el, mert biztosított állapotban volt. Közben a másik rendőr is kapcsolt és három lövést adott le a fogolyra, aki így végül nem tudott elszökni.

A rendőrség kéri, hogy aki a szökött rab tartózkodási helyével kapcsolatban érdemi információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Soproni Rendőrkapitányságon, illetve névtelensége megőrzése mellett hívja a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságot a 06-96-417-329 hívószámon, a Telefontanú 06-80-555-111 zöldszámát, illetve a 112 központi segélyhívót.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!