szerző:
hvg.hu

Nyikos László korábbi ÁSZ-alelnök és jobbikos országgyűlési képviselő felvetette, szabálytalan volt az egész vizsgálat, melynek végén 662 milliós büntetést kapott a Jobbik, ám az ÁSZ szerint ez nem igaz

Cáfolta az Állami Számvevőszék Nyikos László korábbi alelnököt, aki szerint érvénytelenek az ÁSZ pártokról készült jelentései. Nyikos szerint az kifogásolható, hogy a jelentéseket nem az ÁSZ elnöke, hanem a főtitkára írta alá, ezért az nem érvényes.

Az ÁSZ viszont azt írta, a rájuk vonatkozó törvény alapján az Országgyűlésnek benyújtott (például a költségvetésről vagy zárszámadásról szóló) jelentést, valamint a kormány felkérésére végzett ellenőrzésekről szóló jelentést kell az elnöknek aláírnia, a többi jelentést – így a pártok ellenőrzéséről szólót is – az elnök megbízásából más is aláírhatja, ezért tette azt meg jogszerűen a főtitkár. Ezt a lehetőséget a Szervezeti és Működési Szabályzatuk határozza meg.

"Az ÁSZ nyilvánosan elérhető SZMSZ-ének 5. § alapján a főtitkár kiadmányozási jogot gyakorolhat, és a pártok ellenőrzéséről 2018 januárjában nyilvánosságra hozott jelentések esetében átruházott hatáskörben gyakorolta kiadmányozási jogát. Erről az ÁSZ elnöke az Országgyűlés 2017. december 11-i plenáris ülésén is tájékoztatást adott."

Korábban is volt már arra példa, hogy nem az elnök írt alá egy jelentést, a 2014-es országgyűlési választások kampánypénzeinek ellenőrzéséről szóló dokumentumot is az ÁSZ korábbi főtitkára írta alá. Megnéztük, az MSZP-ről és a Fideszről szóló tavalyi jelentést Domokos írta alá, és az ellenzéki pártokról szólókon kívül azóta sem találtunk jelentést, amelyet nem ő írt alá.

Nyikos szerint tartalmi hibákat is elkövetett a Számvevőszék a vizsgálatakor, az ÁSZ erre annyit mondott, ők törvényesen jártak el. Szerintük Nyikos – hiába volt korábban alelnök – nincs tisztában a szervezet működését meghatározó jogszabályokkal és egyéb szabályokkal. Küldtek neki levelet, melyben kérték, "ne tájékoztassa félre a közvéleményt".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!