szerző:
hvg.hu

Háromszáznál is több aktív álláshirdetést találni a tanév közepén, csak a fővárosban nyolcvannál több betöltetlen tanári állás van jelenleg.

Tavaly szeptemberben Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, a pedagógushiány nem országos, hanem helyi jelenség. Az államtitkári pozitivizmus ellenére a 24.hu akkor utánanézett, a tanév kezdete után közel egy hónappal több mint 180 olyan települést találtak, ahol tanítót vagy szakos tanárt kerestek.

Azóta már lassan félévi bizonyítványokat osztanak, ezért a 24.hu újra hiánypótló gyűjtést közölt tehát. Kiderült, 147 olyan település van Magyarországon, ahol tanítókat, illetve szakos tanárokat keresnek. Szó sincs arról, hogy mindenhol csak egy-egy oktatót keresnének, ugyanis összesen 333 jelenleg is aktív álláshirdetést találtak.

Az apró településeken látszik igazán, mekkora a baj, a borsod megyei, 1460 lakosú Vilmányon a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában például keresnek magyar nyelv és irodalom szakos tanárt, matematika-fizika szakos tanárt és két tanítót is.

Ugyanebben a megyében, csak Alsóvadászon, a Tompa Mihály Általános Iskolájában nem is válogatnak, itt „tanító-bármely szakos tanár” munkakörre keresnek pedagógust.

A Pest megyei Szigethalom Szent István Általános Iskolája is több oktatót nélkülöz, hiányzik egy angol-bármely szakos tanár, egy matematika-bármely szakos tanár, illetve két tanító is.

A fővárosban 83 üres tanítói, illetve tanári állás található.