szerző:
hvg.hu

Rendszeresen leszállít útközben egy szegedi trolibuszvezető egy mozgáskorlátozott nőt a járműről, ha az új felszállók miatt nincs elég hely a mopedjének. És mindezt elvileg szabályosan teszi, bár a hangnem nem mindegy.

Megalázónak érzi egy mopeddel közlekedő szegedi nő, hogy az egyik trolivezető rendszeresen leküldi őt útközben az alacsonypadlós járműről, ha az új felszállók miatt több helyre van szükség: például babakocsival érkezik valaki.

Az 53 éves nő egyik lábát amputálták, a gerince is rossz állapotban van, a párja is amputált és szívbeteg. A mopeddel csak alacsonypadlós trolira tud felszállni. A Délmagyarországnak a cikk szerint sírva mesélte el, hogy úgy érzi: a sofőr sportot űz a leszállításából, és a hangnemmel is baj van, amit megenged vele szemben.

Az asszonynak folyamatos konfliktusai vannak ezzel a sofőrrel, a többiek mindig kedvesek és segítőkészek vele elmondása szerint.

A trolira azért kell felszállnia, mert a klinikára vagy a rendelőintézetig csak így tud eljutni és vissza, a mopedje akkumulátora nem bír ki ugyanis egy oda-vissza utat. Az érintett sofőr a végállomáson mindig felengedi a trolira, de ha valaki babakocsival száll fel útközben, felszólítja, hogy adja át a helyet, és szálljon le. Az utasok több ilyen esetben a nő mellé álltak már, volt, hogy a babakocsis utas ajánlotta fel: megvárja a következő járatot. A sofőr azonban minden alkalommal megmakacsolja magát, és azt mondja: addig nem megy tovább, amíg a nő nem száll le.

Ha időre megy, nem tudja megtenni, hogy megvárja a következő trolit és a segítőkészebb sofőrt, mert nem mindegyik jármű alacsonypadlós.

A szegedi nő panasza egy nap alatt eljutott a belföldi tömegközlekedési dolgozók szakszervezetének elnökéhez is. Szabó István elmondta: bírósági határozat van arról, hogy a mopedek szállítása megtagadható a tömegközlekedési eszközökön, és ha kell a hely egy babakocsinak, a mopednek mennie kell. Megalázni azonban senki sem szabad – tette hozzá.

Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója is azt mondta: az elektromos moped biztonságos rögzítése nem, vagy csak részlegesen oldható meg, Szegeden ezért az utazási feltételek között az szerepel, hogy ez a jármű az utastérben nem szállítható. Ha útközben babakocsival érkező utas szeretne felszállni, akkor a babakocsis utas élvez elsőbbséget – magyarázta, de az ügyvezető igazgató is jelezte: a hangnem nem mindegy, ha a sofőr viselkedése sértő volt, akkor elnézést kérnek a nőtől.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!