szerző:
hvg.hu

Körülbelül százezer katona és munkaszolgálatos esett el, került fogságba vagy fagyott meg a doni harcokban

Több mint százezer elesett katonára emlékezik az ország: 75 évvel ezelőtt történt a doni katasztrófa. A szovjet hadsereg támadása miatt a II. magyar hadsereg körülbelül fele veszett oda. A Hadtörténeti Múzeumnál egész hétvégén különböző programokon vehetnek részt az emlékezők – hangzott el a szombati RTL Híradóban.

1943. január 12-én törték át a szovjetek az urivi hídfőnél a magyar vonalakat. Akkor a németek követelésére körülbelül kétszázezer fős magyar hadsereg harcolt a Szovjetunióban, főleg Sztálingrádtól északkeletre.

A magyarok hiába kapták meg az akkori legjobb itthoni hadi felszerelést, a túlerővel és a fejlettebb technikával szemben csak pár napig tudtak ellenállni. Ungváry Krisztián történész szerint egy legnagyobb jóindulattal is középkategóriás európai országnak egy szuperhatalommal kellett harcolnia.

Körülbelül százezer katona és munkaszolgálatos esett el, került fogságba vagy fagyott meg a doni harcokban. A Hadtörténeti Múzeumnál a tragédiára emlékeztek péntek délután, a koszorúzás mellett bárki gyertyát gyújthatott az áldozatok emlékéért, sok hozzátartozó ment el emlékezni.

A Hadtörténeti Múzeum januárban zárva tart ugyan, ezen a hétvégén bemutatókkal, filmvetítésekkel és előadással várnak mindenkit, aki a doni katasztrófára emlékezne.