szerző:
hvg.hu

Az Emberség Erejével Alapítvány tárgyalta le a helyszínt egy olyan rendezvényhez, amelyet a kormányzat által szintén nem kedvelt Transparency International tart.

Érdekes fordulatokat tartogat az élet Pécsen: a decemberben közgyűlési határozattal kiátkozott, bevándorlásszervezéssel megvádolt Emberség Erejével Alapítvány simán le tudott tárgyalni egy terembérlést egy önkormányzati fenntartású intézményben, a Pécsi Művészetek és Irodalom Házában egy olyan eseményre, amit a kormány által nem kedvelt Transparency International tart, de az alapítvány egyik embere is felszólal.

A Művészetek Házának fenntartója és felügyeleti szerve Pécs Megyei jogú Város Önkormányzata, a kezelője pedig az önkormányzati tulajdonban álló Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. A szerződést utóbbi céggel kötötte meg a Transparency International (TI), a terembérletért is ők fizetnek, információink szerint 30 ezer forint plusz áfát. A TI Magyarország jogi igazgatója, Ligeti Miklós azt mondta, a helyszínt a pécsi Emberség Erejével Alapítvány választotta ki és tárgyalta le. A szerződést péntek délután írták alá.

Ezt megerősítette a hvg.hu megkeresésére Mester Zoltán, az alapítvány kommunikációs vezetője is. A Zsolnay Öröksgékezelővel egyeztettek, a programot is átküldték, de az ellen sem érkezett semmilyen kifogás.

A Facebookon pár napja közzétett meghívó szerint az "Európa a Polgárokért" program keretén belül tartott rendezvényen Ligeti Miklós a magyarországi korrupciós helyzetről fog beszélni, az Emberség Erejével Alapítvány emberi jogi trénere, Nyitrai András az erősödő civil közösségekről, a Szabad Pécs újságírója, Babos Attila pedig arról, hogyan lehet oknyomozó újságírással a korrupció ellen küzdeni.

Mester Zoltán azt mondta, úgy gondolták, a rendezvény legmegfelelőbb helyszíne a Művészetek és Irodalom Háza lenne, de a közgyűlési határozat után - amelyben azt kérték a pécsiektől, ne adjanak helyt a Soros-féle kampányközpontnak - nem voltak biztosak abban, hogy befogadják őket, de azért tettek egy próbát és sikerrel jártak. Megkerestük az önkormányzati céget, hogy a közgyűlési határozattal mennyiben van összhangban a terembérlés, válaszukkal a cikket frissítjük.

A TI jövő heti rendezvényét uniós pénzből finanszírozzák, a program célja az állampolgári tudatosság növelése és a helyi közösségek erősítése - mondta Ligeti Miklós. A pécsi szervezettel még azelőtt állapodtak meg, hogy a pécsi közgyűlés határozatot fogadott volna el ellenük, de azidőtájt már támadták őket.

A Transparency több vidéki városban is tart majd előadássorozatot, mindenhova négyszer mennek. Erősítik a vidéki jelenlétüket, amit a kormány rossz szemmel néz, mert már beárazta, hogy a kritikus civilek, amilyennek a Transparency International Magyarország is számít, a budapesti nagykörúton belül léteznek csak. Ha sikeresen meg tudják magukat mutatni vidéken, akkor róluk a kormányzati narratíva alapján élő kép is módosulhat - mondja Ligeti.

(képükön Páva Zsolt, pécsi polgármester szerepel)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!