szerző:
MTI

A DK már attól tart, hogy nemcsak a Fidesz emberei, hanem később már bármelyik állampolgár felkerülhetne az amerikaiak tilalmi listájára.

A DK azt állítja, hogy ismét terítéken magyar köztisztviselők kitiltása az Egyesült Államokból. Az ellenzéki párt szombati közleményében arra hivatkoznak, hogy demokrata szenátorok közzétettek egy kétszáz oldalas dokumentumot, amelyben komolyabb ellenlépéseket sürgetnek az orosz diverziós műveletek veszélyére hivatkozva.

A dokumentum külön kiemeli az Orbán-kormány oroszbarát politikájának nemzetbiztonsági kockázatait, és a magyar köztisztviselők 2014-es kitiltásához hasonló döntést javasol.

Annak idején a Vida Ildikó volt NAV-elnök nevével fémjelzett kitiltási határozatot a korrupciós ügyekben való részvétel motiválta, most azonban konkrét politikai cselekményekről, az orosz felforgató tevékenység tolerálásáról, annak támogatásáról szól a vád a DK szerint.

Az ellenzéki pártnál úgy látják: az Orbán-kormány politikája miatt Magyarország elveszítette valamennyi szövetségesét és barátját a demokratikus világban. A közleményben ennél is tovább mennek, és azt vizionálják, hogy „eljöhet az idő, amikor nem csak a Fidesz oligarchái és oroszbarát politikusai kerülhetnek fel a tilalmi listákra, hanem Orbán hibájából bármely magyar állampolgár”.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!