szerző:
hvg.hu

Ha Orbánék korábban a megfelelő adatvédelmi intézkedések után nyilvánosságra hozták az OLAF-jelentéseket, akkor most is tegyék meg, követeli Ujhelyi István. 12 milliárd forint forrás visszafizetése a tét.

©

Az utóbbi idők egyik legsúlyosabb visszaélési botránya lehet az EU Csalás elleni hivatalának, az OLAF-nak az Orbán Viktor vejére terhelő információkkal teli jelentése, ezért Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő azt kéri, hozzák azt nyilvánosságra. A vizsgálat 12 milliárd forint visszafizetését vonhatná maga után.

"Felszólítom a magyar kormányt, hogy azonnal hozza teljes egészében nyilvánosságra az Elios Zrt.-hez kapcsolódó közvilágítási beruházások kapcsán született OLAF-jelentés teljes szövegét! Az Orbán-kormány korábban más ügyekben elengedhetetlennek tartotta az OLAF-jelentések „első betűtől az utolsóig” történő közreadását, a brüsszeli hivatal pedig ehhez az adatok védelme és az alapjogok betartása mellett rendre hozzá is járult" írja 174. nyílt levelében Ujhelyi.

"Ha a Fidesz-kormány valóban az átláthatóság és a tisztesség talaján áll, akkor azonnal nyilvánosságra hozza a teljes OLAF-jelentést és segíti az ügy feltárását. Nem hagyjuk, hogy a fideszes legfőbb ügyész mögé bújva, a közpénzpórázon tartott médiabirodalmat eszközként felhasználva elhazudják a valóságot."

Ha elmarad a jelentés közreadása, az azt is jelentené Ujhelyi szerint, hogy a Fidesz az esztelen harácsolása miatt akadályozza az EU-s Ügyészség felállítását.

"Százhetvennegyedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert radikális európai demokrataként ez a dolgom" zárja levelét Ujhelyi.