Seres László
Seres László

Teljes a csend, az iráni nőt immár hivatalosan is elfelejtettük. Amúgy az EU is épp ilyen álszent. Vélemény.

Hol van Semjén Zsolt, amikor szükség volna rá?

Talán még emlékszünk: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyáron nagyvonalúan közölte, hogy szívesen befogadná azt a Svédországban élő keresztény nőt, aki Iránból menekült el az üldözés elől, és akinek a svédek elutasították menedékkérelmét. Tette ezt Semjén csak hónapokkal az után, hogy Teheránban még nagyvonalúbban nukleáris megállapodást írt alá a nő üldözőivel, az iráni teokrata rezsimmel (képünkön).

De ne legyünk kicsinyesek, az ajánlat áll. Szükség is lenne rá.

Az érintett, már Svédországban megkeresztelkedett iráni színésznőt, Aideen Strandssont ugyanis a svéd teokrata demokrata rendszer továbbra is kipenderítené az országból, menekültkérelmét folyamatosan elutasítják, illegális státusa miatt dolgozni nem engedik, és azt mondják neki, egyéni szocproblémája, hogy keresztény. A nő december végén posztolt utoljára, üdvözölve az iráni felkelést. Márpedig ha Strandssont visszatoloncolják, akkor ott kínzásnak és további üldözésnek van kitéve. Pláne most, hogy a teheráni rezsim könyörtelenül leszámol a heteken át, kilencven városban zajló rendszerellenes tüntetések szervezőivel, öt embert már halálra kínoztak, háromezernél több ellenzéki még börtönben ül.

Nálunk viszont, ahol ugye külön keresztényüldözés-ügyi helyettes államtitkárság is működik, augusztus óta teljes a csend, az iráni nőt immár hivatalosan is elfelejtettük. Nem baj, a jó hír az, hogy ez a sunyi kettős beszéd és kettős cselekvés – minden ellenkező ballib híresztelés ellenére – nagyon is EU-konform. Nézzük csak meg, mit művel Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Nos, Mogherini fő küldetése, hogy az európai értékek talaján állva megbékéltesse az unióval a világ válogatott latorállamait, van erre egy pontos szó, az appeasement, ez körülbelül az 1938-as müncheni egyezmény folytatása mai eszközökkel. Emlékezetes, hogy akkor néhány európai értelemben vett nyugati politikus odadobta Csehszlovákiát a gonosznak, hogy ne legyen többé háború. Ha valaki nem követte volna a híreket: lett.

Az európai biztos asszony nemrég ellátogatott Kubába, egyrészt hogy a durva emberi jogsértésekről mélyen hallgasson, másrészt hogy barátságáról és embargóellenességéről biztosítsa a népi demokráciát; ő legalábbis úgy tudja, hogy nem a kommunista rezsim, hanem a blokád "hatása az, hogy rontja a nők, férfiak és gyermekek életminőségét".

Iránról biztos asszonynak annyi megjegyeznivalója volt, hosszú napokkal a tüntetések után: "Kapcsolatban állunk az iráni hatóságokkal, és elvárjuk, hogy garantálják a békés tüntetéshez és véleménynyilvánításhoz való jogot", és "minden érintettet" az erőszak mellőzésére kért. A szabadság- és demokráciamozgalom európai támogatásáról egy szó sem. Hát, ha ettől nem rezelnek be az ajatollahok, akkor semmitől. Mindeközben ezerrel igyekszik menteni az átláthatatlan iráni atomalkut, Brüsszelbe hívta az iráni külügyminisztert, a tárgyalások természetesen szívélyes baráti légkörben folynak majd, hiszen nem akarunk senkit sem szükségtelenül megbántani.

"Az EU-t számos bírálat érte az utóbbi napokban, amiért nem ítélte el egyértelműen és késlekedés nélkül az iráni hatóságok fellépését a demonstrálókkal szemben" – idézi fel az MTI. Tény. Mi viszont végérvényesen megérkeztünk Európába.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!