szerző:
hvg.hu

És arra jutott, hogy nem az ideológia, hanem a pénz határozza meg ezeket a kvázi-autokráciákat. David Frum könyve nemrég jelent meg Donald Trumpról – magyar párhuzamokkal. A szerző nem az a kifejezett balos Soros-bérenc: George W. Bush amerikai republikánus elnök mellett dolgozott, a politikai elemző oldal Atlantic szerkesztője.

Még egy könyv jelent meg mostanában Donald Trumpról a híres-hírhedt Fire and Fury mellett – David Frum kanadai-amerikai konzervatív politikai elemző, az Atlantic szerkesztőjének Trumpocracy című munkája.

A National recenziója szerint ez a könyv nem Trump személyiségének vizsgálatát tűzte ki célul, jóllehet minden egyéb fehér házi témájú munkánál jobban teszi azt, hanem azt a rendszert vizsgálja, amely képtelen volt megállítani, megakadályozni Trump Amerikára káros elnökségét. Mindenki azt gondolta, hogy az amerikai demokratikus politikai rendszer immunis a Trump-féle populizmusra, ám ez hamisnak bizonyult.

©

Frum 2016-ban Magyarországra jött, és tanulmányozta az egykor reménykeltő "demokráciamutációt", amely Orbán alatt "kvázi-autokráciává" vált – és arra jutott, hogy a mai autokráciákat nem annyira az ideológiák, hanem a pénz mozgatja.

"A modern állam foglyul ejtésének nem az ártatlanok üldözésének hatalma az igazi haszna, hanem a bűnösök védelmének hatalma"

 – ezt Frumnak Budapesten mondták. A szerző szerint megválaszolhatatlan az a kérdés, hogy Trump olyan helyi erős ember-e, aki

– nem az alkotmányt akarja kidobni, hanem a kormányzás bénultságát akarja elérni,

– aki nem a joguralmat akarja felszámolni, hanem csak titokban mellőzni a törvényt,

– aki nem az állami erők telepítésével akarja megfélemlíteni a másként gondolkodókat, hanem erőszakra uszít, hogy radikalizálja a szimpatizánsokat.

Bár kívülről meglehetősen bizonytalannak tűnik, Trumpnak jól érzékkel érzi meg az amerikai politikai rendszer gyengeségeit. Frum már régóta figyelmeztetett azokra a problémákra, növekvő társadalmi gondokra, amelyek végül a hatalomba repítették Trumpot.

Frumra biztosan nem lehet rámondani, hogy Obama-rajongó vagy Soros-bérenc: 2001-2 között George W. Bush beszédírója, asszisztense volt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!