szerző:
hvg.hu

Nem csoda, hogy nem akarnak kétharmadot a (budapesti) fideszesek, amikor ismét előkerült a kerületek önállóságának megszüntetése.

Újra előkerült, kormányközeli ügyvédi irodák jogászai között köröz információink szerint az a 2011-es belügyminisztériumi koncepció, amely megszüntetné a fővárosi kerületek önállóságát.

A Budapest-törvényként elhíresült, 2011 őszén a kormánypártok frakcióülésén is tárgyalt munkaanyagnak három változata van a jelenlegi (kétszintű) önkormányzati rendszer átalakítására.

- Az első verzió egyszintűvé tenné az irányítást, megszüntetve a kerületeket, amelyek helyén csak „megfelelő üzemméretű”, úgynevezett igazgatási kirendeltségek, vagy meghatározott feladatokat ellátó, minimális hivatallal rendelkező „elöljáróságok” működnének.

- A második variáció szerint megmaradnának a kerületek, de az összes műszaki, infrastrukturális feladat, fejlesztés a fővároshoz kerülne, a kerületeknél csak a humánszolgáltatások, illetve kulturális és sport feladatok maradnának.

- A harmadik változat kerületek összevonásával számol három különböző alverzióban, amelyekben az viszont közös, hogy az 5-6 belső kerület összevonásából létrejövő városmagon, a cityn túl legfeljebb 2-3 kerület maradna meg.

Kilátás a Citadelláról
©

A budapesti fideszes polgármesterek hét éve egyszer már megtorpedózták a javaslat megvalósítását (akkor, illetve az ez elleni tiltakozásukkor jött létre a BÖSZ, a ma is működő Budapesti Önkormányzatok Szövetsége), de 2014 szeptemberében ismét előkerült a koncepció. A Népszabadság akkori cikke szerint a kormány az önkormányzati választás után vitte volna át a tervet a parlamenten, a jóslat azonban nem vált be, 2015 februárja – a veszprémi időközi választás és vele a parlamenti kétharmad elbukása – után pedig már, ha akarta sem tudta volna átvinni a tervet.

Kétharmad? Csak azt ne!

Az újra előkerülő javaslat egyik változata információink szerint most ismét azzal számol, hogy a (győztes) parlamenti választások után, még 2018-ban átvinnék a javaslatot a parlamenten, és a 2019-es önkormányzati voksolást már eszerint rendeznék meg.

A tervektől értelemszerűen most sem tapsolnak örömükben a fővárosi fideszes polgármesterek. Míg azonban 2011-ben még volt némi lobbierejük – ha másért nem, a kétharmadhoz szükséges a parlamenti szavazattöbbség miatt nem volt tanácsos összeveszni velük –, a 2014-ben életbe lépett összeférhetetlenségi szabályok kiszorították őket a parlamentből, így már csak tétlenül nézhetik a róluk, de a fejük fölött születő döntéseket.

Erre célozhatott információink szerint Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a pár nappal ezelőtti Spinoza házbeli beszélgetésben, amikor azt állította, gyakorlatilag könyörögni szoktak neki egyes fideszesek, hogy szedjék már össze magukat, mert „ha a Fidesz újabb kétharmadot szerez, akkor itt mindennek vége”.

A Fővárosi Közgyűlés ülésén
©

Ha az Orbán Viktor által állítólag preferált első, a kerületeket – az ő értelmezésében a helyi kiskirályságokat – teljes egészében megszüntető verziót hajtanák keresztül a parlamenten, azzal 17 jelenlegi fideszes polgármester veszítené el a pozícióját, ha a szintén gyakran előkerült harmadikat, akkor is legalább tucatnyi (plusz a kerületenként 20-30 fős képviselő-testületek és a mellettük működő 8-10 fős szakbizottságok tagjai – összességében tehát több száz fideszes).

Karácsony egyébként, úgy tudjuk, friss élményekről beszélt az elhíresült Spinoza-beszélgetésben, de már júliusban, a HírTv-nek adott interjújában is célzott hasonlóra:

„Én ezt nem a kisujjamból szopom, nekem ezt fideszes politikusok mondják, hogy ha itt Orbán nyer, és újra kétharmad van, akkor mi kerül a célkeresztbe? Két dolog, amit nagyon utál a miniszterelnök: az önkormányzatok és Budapest. És a kettőnek a közös halmaza az a budapesti önkormányzat. (…) Ezt mindenki érzi. A fideszes polgármesterek, amennyire látom Budapesten.”

A miniszterelnök és a Fidesz többi vezető politikusa egyébként feltűnően nem beszél arról, hogy hajt-e a Fidesz ismét a kétharmados győzelemre. Sőt, Orbán Viktor korábbi információink szerint a Fidesz és a KDNP legutóbbi kihelyezett frakcióülésén a kormánypárti képviselőket is arra kérte: ne emlegessék a kétharmadot. „A kis győzelemhez pont akkora energiabefektetés kell, mint egy nagy győzelemhez. Butaság konkrét célt kitűzni, győzni kell, és kész” – intette a képviselőket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!