szerző:
hvg.hu

A férfit örökre eltiltották foglalkozása gyakorlásától.

A vádirat szerint a vádlott mentőszakápolóként dolgozott Vácon, emiatt már korábban is sokszor járt a sértettek házában, akik ilyenkor mindig adtak neki borravalót. Ebből és a sértettek által előadottakból a vádlott azt a következtetést vonta le, hogy a 90 éves asszony és a 89 éves férfi jó anyagi körülmények között él.

A vádlott 2016. május 18-án azért ment a sértettek házához, mentős egyenruhában, hogy az ott lakóktól nagyobb összegű készpénzt szerezzen meg, az idős asszony beengedte. A férfi megmérte a pár vérnyomását, majd a derekuknál fogva behúzta őket a hálószobába. A férfit leszorította az ágyra, a nőt pedig a magával vitt gézszalaggal fojtogatni kezdte, eközben a pénzüket követelte.

A sértettek azonban eleinte nem adták át a pénzüket. A vádlott ekkor elővett egy lőfegyvert – vagy annak utánzatát –, és azzal fenyegetőzött. Az idős férfi végül 40, a női pedig 36 ezer forintot adott neki. A vádlott, miután bezárta őket a hálószobába, elmenekült.

A keddi tárgyaláson a bíróság a sértetteket nem tudta meghallgatni, mert időközben mindketten elhunytak.

A bíróság a fegyverrel való elkövetés vádját nem látta bizonyítottnak, de a vádlottat bűnösnek mondta ki kétrendbeli rablás és kétrendbeli személyi szabadság megsértésének, valamint egyrendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettében. Ezért az egykori mentőápoló vádlottat halmazati büntetésül 10 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre, mellékbüntetésként 8 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint végleges hatállyal eltiltotta a mentőápoló foglalkozás gyakorlásától.

A bíróság 76 ezer forint – a sértettektől eltulajdonított összegnek megfelelő – vagyonelkobzást is elrendelt a vádlottal szemben.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért, és mindkét fél téves minősítés miatt fellebbezett. Az ítélet nem jogerős.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!