szerző:
hvg.hu

A Fidesz-szavazók is azt akarják, hogy legyen miniszterelnök-jelölti vita, amire 2006 óta nem volt példa.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Republikon Intézet kutatta ki, hogy mennyire tartják fontosnak egy miniszterelnök-jelölti vita megtartását, miközben erre a 2006-os Gyurcsány–Orbán-vita óta nem volt példa. A megkérdezettek 46 százaléka mondta azt, hogy nagyon fontos vagy fontos lenne, hogy az egyes pártok jelöltjei szemtől szembe ütköztessék az érveiket. 25 százalék közömbös, míg 21 százalék szerint nincs szükség vitára.

A Fidesz-szavazók között is azok vannak a legtöbben (40 százaléknyian), akik igénylik a vitát, a jobbikosok 72 százaléka nézne szívesen vitát, a baloldali-liberális voksolóknak pedig a 68 százaléka.

A Demokratikus Koalíció elnöke erről azt mondta a HírTV-ben, hogy 2006-ban súlyos vereséget mért Orbán Viktorra, aki megértette, hogy a tévévita nem a lózungok vitája, és tudni kell, hogy valaki mit csinálna az egészségügyben, az oktatásban vagy a mezőgazdaságban. Gyurcsány szerint Orbán gyáva és felkészületlen, ma még jobban megverné őt.

Az sem zavarta őt, hogy nem miniszterelnök-jelölt, csak a DK listavezetője, mert "biztosan lehet látni, hogy én vezetem a DK listáját”, és szerinte ez játék a szavakkal. Megemlítette, 2006-ban volt egy négyes vita, melyben Kuncze Gábor is részt vett, aki ugyancsak nem volt megnevezett miniszterelnök-jelölt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!