Windisch Judit
Windisch Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Jobbik megkapja a 150 milliós kérdést: beáll-e Simicska ügyvédje mögé, vagy nem? A hivatalos válaszuk az, hogy nem.

Hivatalosan csak annyit árult el az MSZP, hogy tárgyalásban vannak Magyar György ügyvéddel a siófoki központú egyéni választókerületben való indulással kapcsolatban. Egy névtelenséget kérő forrásunk viszont úgy fogalmazott: elviekben már megegyeztek Magyarral, aki eredetileg civilként indult volna, de a szocialista politikus szerint tudomásul vette, hogy ott az MSZP a jelöltállító szervezet, így a szegfű színeiben indul.

Azt más baloldali politikus is megerősítette, hogy a szocialisták tárgyalásban vannak Magyarral. Az ügyvéd jelenleg külföldön van, e-mailben válaszolt megkeresésünkre. Azt írta, a jelenlegi választójogi rendszer arra kényszeríti az összes ellenzéki pártot, hogy közös, egyeztetett (egyetlenegy) jelöltet állítson a kormánypárt jelöltjével szemben az egyéni választókerületben, a választási győzelem érdekében.

"Nézetem szerint az ideológiák emiatt most másodlagosak."

Magyar azt írta, Siófokon a helyi civilek, társardalmi szerevezetek kapacitálták, hogy legyen közösen indított képviselőjük. Ezt megtisztelőnek tartja, a szervezetek egymás közti egyeztetése viszont nélküle zajlik.

A legnagyobb kérdés most az, hogy a Jobbik mit lép: állítólag a helyi szervezet támogatja Magyart – aki több Simicska Lajos oligarchához köthető cég képviseletét is ellátja –, kérdés azonban, hogy a budapesti pártvezetés mit akar. A 106 körzetben jelöltet állító pártnak kapásból 150 millió forintnyi kampánytámogatása bánja, ha egy helyen visszalépnek. Igaz, csak az első lépés nehéz: a következő határ 80 jelöltnél van, vagyis 25-ről már "ingyen" mondhatnak le.

Cikkünk megjelenése után Szabó Gábor pártigazgató válaszolt, azt írta, a Jobbik mind a 106 választókerületben, így a siófokiban is saját országgyűlési képviselőjelöltet indít, akit már tavaly tavasszal bemutattak. Ő Potocskáné Kőrösi Anita, Siófok város alpolgármestere, egyben a helyi szervezet elnöke. Miután a párt szerint erős jelöltjük van, fel sem merült, hogy bárki javára visszalépjen.

Kedden a pécsi szocialisták beálltak a független Mellár Tamás közgazdász mögé, illetve Tóth Bertalan megyei elnök azt javasolta, a nekik jutó másik körzetben is Szigetvár független polgármesterét, Vas Pétert támogassák. Ezután egyik csalódott szocialista forrásunk egyáltalán nem biztos abban, hogy Magyart rá lehet bírni arra, induljon szocialista színekben. Így viszont fogy a szocialista "keret": a kampányfinanszírozási szabályok miatt nekik 6 helyük van, ahol anyagi veszteség nélkül vissza tudnak léptetni jelöltet, ebből a veszprémi körzet, Kész Zoltánnal. Magyarral, Mellárral és Vassal együtt már csak két helyük maradna. Korábban több baloldali politikus azt állította, az MSZP fenntart "helyeket" arra az esetre, ha az LMP-vel meg tudnának állapodni koordinációról, így viszont ennek a lehetősége is csökken.

Siófokon 4 éve a Fidesz nyert.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!