Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nikola Gruevszki macedón miniszterelnök politikai túlélését is segítette volna a macedóniai Stop Soros-kampány, ám végül nem járt sikerrel. Ő már csak volt kormányfője országának.

Micsoda egybeesés: nálunk most, Macedóniában épp egy éve bontott zászlót a Stop Soros-akció, "az után, hogy Nikola Gruevszki miniszterelnök fellépett a külföldről finanszírozott civil szervezetek ellen" – áll a Balkan Insight 2017. január 18-i cikkében.

A teljes program neve Stop Operation Soros (SOS) volt, az állami hírügynökség főszerkesztője, a Republika (ottani Magyar Idők) főszerkesztője és a Kurir (ottani Pesti Srácok) főszerkesztője állt a kezdeményezés élére. Ők, mint szabad akaratú állampolgárok, azért jöttek össze, hogy küzdjenek a civil szektor egyoldalúságáért, amit Soros György okozott. Az aktivitásuk pedig a Macedóniára nézve ellenséges tevékenységek leleplezésére fog fókuszálni, mondták.

A hírről a Kreml kedvenc propagandaadója, az RT is beszámolt. A Politico akkoriban a témával foglalkozó cikke arról írt, hogy Soros balkáni démonizálása az oroszok eszköztárából származó gondolat, a SOS viszont tagadta az orosz befolyást – ugyanakkor elismerték, hogy az oroszoknak fontos a térség. Nikola Gruevszki – aki saját korrupciós botrányairól és politikai ügyeiről próbálta elterelni a figyelmet a nagy sorosozással – végül elvesztette a választást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!