szerző:
hvg.hu

Donald Trump amerikai elnök magyar származású volt biztonságpolitikai tanácsadója, Dr. Sebastian Gorka a Breitbart hírügynökségnek tagadta, miszerint ellene elfogató parancs van érvényben Magyarországon.

A szélsőjobboldali hírportállal azt is közölte, hogy még az „úgynevezett incidens” előtt egy évvel, 2008-ban legálisan elhagyta Magyarországot, és az USA-ba távozott. Kérte a magyar hatóságokat, hogy magyarázzák meg a körözéséről szóló magyarországi sajtóhíreket, amelyek szerinte a „radikális” 444.hu portáltól származnak. Gorka a Breitbart News-nak eljutatott közleményében hozzátette, hogy az „álhír valóban nemzetközi jelenség”.

Csakhogy a police.hu-n továbbra is fent van a Gorka Sebestyén elleni elfogatóparancs, amelynek jogalapja lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés. A körözés elrendelésének időpontja 2016. szeptember 17. Magáról a feltehetően 2009-es ügyről azonban a rendőrség többet nem árul el.

Vagyis Gorka – akit tavaly augusztusban rúgott ki Trump – úgy dolgozott a Fehér Házban fél évet, hogy rajta volt a magyar körözési listán. Sőt tavaly márciusban Washingtonban megbeszélést folytatott vele Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. A 444.hu megkeresésére a külügyminisztérium azt állította, Szijjártó nem tudta akkor, hogy Gorkát itthon körözik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!