szerző:
hvg.hu

Éjjel északon és a középső országrészben, vasárnap napközben északon és keleten havazhat. Mivel elég hideg lesz, jó eséllyel meg is marad a hótakaró.

Vasárnapra virradó éjszaka északon és a középső tájakon többfelé kialakulhat havazás, a Dunántúlon pedig vegyes halmazállapotú csapadékra számíthatunk.

Napközben az ország északi, északkeleti, keleti harmadán valószínű havazás, máshol eső, havas eső lehet inkább a jellemző.

Mivel az északi tájakon fagypont körül alakulhat a csúcshőmérséklet, a hegycsúcsokon pedig fagyni fog, így errefelé maradhat meg legtovább a hó – írja az Időkép.

©

Pontos értékeket még nehéz előrejelezni, de az északi és az északkeleti síkvidékeken pár centiméternyi friss hóréteg alakulhat ki, viszont az Északi-középhegységben magasságtól függően akár 5-10 centiméter is lehet a kialakuló hóréteg vastagsága, a magasabb hegycsúcsokon pedig egyes forgatókönyvek szerint akár 15-20 centiméternyi, vagy akár ezt meghaladó friss hó is hullhat.

Napközben az északias szél is megélénkül, nyugaton erős, viharos lökések is előfordulhatnak, ezzel együtt hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe.

Vasárnap éjjel mindenhol megszűnhet a csapadék, a felhőzet is felszakadhat, így hétfő reggelre a havasabb északi tájakon akár -10 fok köré is csökkenhet a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki havazás miatt Pest, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád és Veszprém megyére vasárnapra. Ezeken a helyeken 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!