szerző:
hvg.hu

A pártok támogatottságát és az egyes politikusok megítélését vizsgálta januári kutatásában a Publicus Intézet.

A Vasárnapi Hírek megbízásából készített kutatásból kiolvashatók szerint az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága 26 százalékos, amely a Publicus mérései szerint nem változott. Az MSZP és a Jobbik tábora két-két százalékpontot növekedett, mindkettő 11 százalék, így mindkét párt elmozdult mélypontjáról az intézet értékelése szerint. Továbbra is Karácsony Gergely, Szél Bernadett, és Orbán Viktor a három legnépszerűbb vizsgált politikus.

Az LMP szavazóinak száma nem változott, továbbra is 5 százalékon állnak, míg a DK támogatottsága egy százalékpontot csökkent, és így 3 százalék. Ebben a hónapban az Együtt és Kétfarkú elérte az egy százalékot, ez azonban az MLP-nek, valamint az egy éve most először feltűnt Momentumnak nem sikerült - olvasható a kutatásban.

A bizonytalanok aránya két százalékpontot csökkenve, 41 százalék a Publicus szerint.

A kutatás az egyes politikusok megítélésére is kitér. Ezek a következők:

  • Orbán Viktor (Fidesz) népszerűsége az elmúlt hónaphoz képest egy pontot növekedett, és 43 pontos, ezzel kikacsintott az 39-42 pontos sávból, ahol az április óta volt.
  • Molnár Gyula (MSZP) népszerűsége egy pontos növekedéssel 31 pontos. Az MSZP és a DK szavazók körében a leginkább (84 és 60 pont), a Jobbik szavazók körében a legkevésbé (17) népszerű.
  • Kunhalmi Ágnes (MSZP) népszerűsége egy pontot növekedeve 39 pontos. Ezzel az MSZP legnépszerűbb politikusa, a kormányváltást akarók körében 57, az MSZP és a DK szavazók körében 86 és 93 pontos a népszerűsége.
  • Vona Gábor (Jobbik) népszerűsége az elmúlt hónap változatlansága után két pontot növekedett, és 32 pontos, ám júniusban mért csúcsához képest továbbra is alacsony. A Jobbik szavazók körében 83, a Fidesz szavazók körében 16 pontos a népszerűsége.
  • Szél Bernadett (LMP) népszerűsége a múlt hónapban mért adathoz képest nem változott, így 44 pontos. Az LMP szavazók körében a leginkább (92 pont), míg a Fidesz szavazók körében a legkevésbé (24 pont) népszerű.
  • Gyurcsány Ferenc (DK) népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest egy pontot növekedett, és 20 pontos, Az MSZP szavazók körében átlagos (45 pont) a megítélése, míg a Fidesz szavazói körében kimondottan elutasított (4 pont).
  • Juhász Péter (Együtt) népszerűsége a múlt hónaphoz képest egy pontot csökkent, így 26 pontos.
  • Karácsony Gergely (P) népszerűsége erre a hónapre nem változott, és 46 pont. A kormányváltást akarók körében a 59 pontos a népszerűsége, azonban a Fidesz szavazók körében csupán 26 pontos.
  • Fekete-Győr András (Momentum) népszerűsége egy pontot csökkenve 22 pont.
  • Ungár Péter (LMP) ismertsége 30 százalék, népszerűsége 30 pont.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!