szerző:
hvg.hu

Ausztria keresetet nyújt be az Európai Bíróságnak a paksi atomerőmű bővítése ellen – jelentette be az osztrák környezetvédelmi minisztérium hétfőn.

Az osztrák kormány azt kéri, hogy a bíróság semmisítse meg az Európai Bizottság határozatát, mellyel jóváhagyták a bővítést – mondta el egy minisztériumi szóvivő.

Az Európai Bizottság rossz üzenetet küld az energiapolitikában azzal, ha habozás nélkül jóváhagyja az atomerőmű építéséhez nyújtandó támogatást – szólt a tárca indoklása.

A bizottság 2014 novemberében kezdte vizsgálni a paksi atomerőmű-bővítés állami támogatását, végül tavaly ősszel jóváhagyta az orosz hitellel megvalósuló projektet.

Közben a Párbeszéd bejelentette, ők az Európai Bizottsághoz fordulnak a paksi bővítés miatt. A párt EP-képviselője a Hír Tv-nek azt mondta, a kormány megszegte az Európai Bizottságnak tett ígéretét a paksi atomerőmű bővítése kapcsán. Szerinte a turbinákra kiírt közbeszerzés szabálytalan lehetett, a kiírást ugyanis csak egy helyen tették közzé. A megbízást az amerikai GE és francia partnere, az Alstom kapta.

(MTI, Politico)