szerző:
MTI / hvg.hu

A tájékoztatás szerint egy létesítményen kívüli elektromos berendezésben történt meghibásodás. Az eseményt INES 0 besorolásúnak minősítették, ez azt jelenti, hogy nincs biztonsági jelentősége.

A Paksi Atomerőmű honlapján megjelent közlemény szerint január 22-én 8 óra 44 perckor a Paksi Atomerőmű 3. blokkján villamos berendezés meghibásodása miatt automatikus védelmi működés lépett életbe, amelynek következményeként a reaktorblokk leállt.

Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI megkeresésére közölte, hogy nem a Paksi Atomerőmű berendezéseiben történt a meghibásodás, hanem a létesítmény területén kívül elhelyezkedő 400 kilovoltos elektromos elosztó alállomáson.

Ez az állomás biztosítja a blokk kapcsolódását az országos elektromos hálózathoz - tette hozzá.

A meghibásodás okainak kivizsgálása megkezdődött. Az újraindítás az atomerőműben szokásos szigorú szabályoknak megfelelően, a blokk korábban megkezdett karbantartásának befejezése után, várhatóan a jövő hét első felében történik meg - mondta Kovács Antal.

A létesítmény honlapján később azt írták: az eseménynek a nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs, INES 0 besorolású (nincs biztonsági jelentősége). Az Országos Atomenergia Hivatal oldalán olvashatók szerint azokat az eseményeket, amelyeknek nincs biztonsági jelentősége, skálán kívüli vagy skála alatti (INES 0) szintre minősítik.

2017-ben 17 úgynevezett "üzemi esemény" történt Pakson. Az első negyedévben 5, a másodikban 2, a harmadikban 4, a negyedikben 6.

Idén a mostani az első üzemi esemény.