szerző:
hvg.hu

A szocialista frakciónál jutott még pénz felmérésekre és kommunikációs tréningekre is, derül ki a 2017-ben a megkötött szerződéseik alapján.

A 168 Óra összesítése szerint az MSZP-frakció 2017-ben 67 megbízási szerződést kötött. Ezek értéke ugyanakkor egyenként is jelentős, az összköltség pedig kiemelkedő, ugyanis összességében rekordösszeget, 209 millió 867 ezer 71 forintot költött az MSZP-frakció 2017-ben a képviselőcsoportoknak jutó támogatásból.

A képviselőcsoportnak öt nagyobb ügyvédi irodával kötött megbízása is volt tavaly, Litresits Andrásé, a párt Nemzeti Választási Bizottságba delegált jogászáé egész évre szóló. Az MSZP-frakciónak januártól június közepéig volt szerződése a Czeglédy és Társa Ügyvédi Irodával is, de amikor Czeglédy előzetes letartóztatásba került, a szerződést azonnali hatállyal felbontották. Más ügyvédekkel és céggel szerződtek, a párt összesen 11 millió 940 ezer forintot költöttek ügyvédekre.

Tanácsadói szerződésből 25-öt kötöttek, összesen 105 millió 125 ezer forintért. A legnagyobb összegű, egy évre 50 millió forintot jelentő, a „megbízó alaptevékenységének ellátásához szükséges tanácsadói tevékenység ellátása, tanulmányok, elemzések elkészítése" tárgyú, Ezt a Sapienza Kft.-vel kötötték.

A cég a HORIZONT Handels und Industrie AG tulajdonában áll, magyarországi képviselőjük Simon Dénes Ferenc. A Horizont a Népszavát, illetve a Geomédia kiadót, például a Szabad Föld című újságot és a Vasárnapi Híreket is birtokló vállalat, azaz a XXI. század Média Kft. tulajdonosa. Simon pedig korábbi MSZP-s parlamenti pártszakértő és az egykori pártpénztárnok, Puch László bizalmasa, üzlettársa az említett cégben.

Rendszeresen készíttetett kutatásokat is az MSZP, háromszor bízták meg a Publicus Kutató és Tanácsadó Intézet Kft.-t, akik összesen 12 millió 850 ezer forintért csinált közvélemény-kutatásokat. A legdrágábbat, egy 9 és fél millió forintosat tavaly januárban és februárban, ami a végén, az áfával 13 millió 652 ezer 500 forintba kerülhetett. Egyszer apott novemberben megbízást a Závecz Tibor tulajdonában lévő ZRI Závecz Research Kft., amely 3 millió 310 ezer forintért végzett kutatást. De készített kutatást a Stratégiai Megoldás Kft. is, kétmillióért. A cég azé az Agócs Ádámé, aki korábban Molnár Zsolt szocialista képviselő asszisztenseként, illetve kommunikációs tanácsadójaként volt ismert.

Kommunikációs képességeik javítására 13 szerződést kötöttek, összesen 21 millió 610 ezer forintot fordított a nyilvános szereplésre történő felkészülésükre. De ment 15 millió 110 ezer 227 forint médiareprezentációra is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!