szerző:
hvg.hu

Az ukrán határ közelében tömegessé vált a visszaélés a Magyar Népköztársaság és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége közötti, a szociális ellátás területén való együttműködésről szóló, több mint ötven évvel ezelőtti egyezmény rendelkezéseivel. Ennek lényege, hogy ukrán állampolgárok tömegével létesítenek fiktív lakcímet, majd nyújtják be igényüket az egykori Szovjetunióban, illetve Ukrajnában szerzett szolgálati, biztosítási időre hivatkozva az ukrajnainál összehasonlíthatatlanul magasabb magyarországi ellátásra, jellemzően nyugellátásra.

A DK becslése szerint a magyar költségvetést, ezen belül jellemzően a magyar nyugdíjkasszát évente legkevesebb 30 milliárd forintnyi kár éri.

A DK ezért határozati javaslatot nyújtott be, amiben követelik, hogy az Országgyűlés:

  • mondja fel haladéktalanul az 1963. évi 16. törvényerejű rendelettel kihirdetett egyezményt;
  • nyújtson be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek az egyezmény felmondásáról;
  • utasítsa a kormányhivatalokat, hogy az egykori Szovjetunió utódállamaiból, különösen Ukrajnából érkezők állandó lakcím létesítésére vonatkozó kérelmét gondosan vizsgálják meg abból a szempontból, hogy egy-egy megjelölt lakcím alkalmas-e arra, hogy valamennyi azt megjelölő kérelmező életvitelszerűen ott lakjék, és az e kritériumnak meg nem felelő lakcím bejegyzését tagadják meg;
  • utasítsa a kormányhivatalokat, hogy vizsgálják meg, vajon az egykori Szovjetunió utódállamaiból, különösen Ukrajnából korábban érkezettek és állandó lakcímet létesítettek csakugyan életvitelszerűen az általuk létesített lakcímen élnek-e, és az e kritériumnak meg nem felelő lakcímet kényszerkijelentéssel szüntessék meg;
  • utasítsa a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot, hogy szüntesse be az 1963. évi 16. törvényerejű rendelettel kihirdetett egyezmény alapján megállapított azon nyugellátások folyósítását, amelyek kedvezményezettjeinek állandó magyarországi lakcíme a fenti intézkedés következtében megszűnik.

A DK elnöke korábban járt az ukrán határ melletti településeken:

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!