szerző:
hvg.hu

A sofőr a megengedettnél gyorsabban hajtott a baleset idején, a tízéves fiú pedig szabálytalanul lépett le az úttestre, nem nézett előtte körül.

Elsőfokú ítéletet hoztak a Debreceni Járásbíróságon hétfőn a buszsofőr ügyében, aki tavaly áprilisban elgázolt egy szabálytalanul átkelő gyermeket Hajdúsámsonban. A tízéves fiú a kórházban halt bele sérüléseibe – írja a Dehir.hu.

A menetrend szerinti helyközi busz sofőrjének 1984 óta van jogosítványa. Az elmúlt két évben szabálysértési eljárás nem indult ellene, és a balesetet megelőzően buszsofőrként egymillió kilométert vezetett balesetmentesen.

Tavaly április 13-án Debrecen felől Nyíradony irányába haladt a 471-es főút Hajdúsámsonon áthaladó szakaszán, az Árpád utcán, 65-70 kilométer/óra sebességgel, nappali fényviszonyok mellett.

Látta, hogy vele szemben feltorlódtak és lassan araszolgatnak a járművek, egy gyermek pedig kiszalad elé egy tehergépkocsi takarásából. A fékre taposott, de a busz nagyjából 45 kilométer/óra sebességgel elütötte a tízéves fiút.

A gyermek szabálytalanul, figyelmetlenül lépett ki a teherautó mögül és nem győződött meg az átkelés veszélytelenségéről. A Kenézy-kórház traumatológiai osztályán belehalt a sérüléseibe.

Az ügyészség közúti baleset gondatlan okozásával vádolta meg a sofőrt, és felfüggesztett fogházbüntetést kértek rá. Megsértette ugyanis a KRESZ szabályait, hiszen lakott területen legfeljebb 50 kilométer/óra sebességgel haladhatott volna a busszal.

A Debreceni Járásbíróság hétfőn első fokon 10 hónap fogházbüntetésre ítélte a férfit, egy év próbaidőre felfüggesztve, valamint egy évre eltiltotta a járművezetéstől, és 408 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész tudomásul vette ugyan, a védelem azonban három nap gondolkodási időt kért.

A buszsofőr a rendőrségen azt vallotta: a baleset Hajdúsámson határában történt, 8-10 méterrel a várostábla előtt, ő pedig már elkezdett gyorsítani a belterületi szakaszon, ezért hajtott gyorsan, és ezért nem tudott megállni, amikor a kisfiú szabálytalanul az úttestre szaladt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!