szerző:
hvg.hu

Tőkéczki Lászlót a Fiumei úti sírkertben temették.

A Fiumei úti sírkertben temették el kedden Tőkéczki László történészt, aki január 8-án hunyt el életének 67. évében.

Tőkéczki az ELTE Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Művelődéstörténeti tanszékének docense, tanszékvezetője, a Duna Televízió alapító kuratóriumának tagja, az 1998-ban alapított Református Tehetséggondozó Alapítvány elnöke, a Magyar Protestáns Tanulmányi Alapítvány alapító tagja és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) alelnöke volt, emellett részt vett a Protestáns Közművelődési Egyesület megalapításában, 2002-től a Dunamelléki Református Egyházkerület világi főjegyzője, 2009-től főgondnoka volt.

2014-ben megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét, 2017-ben pedig Széchenyi-díjat is "a magyar és az egyetemes történelem, illetve az eszme-, művészet- és művelődéstörténet területén egyaránt kimagasló tudományos és oktatói pályája, különösen Tisza István életművével kapcsolatos hiánypótló kutatásai és publikációi, valamint széles körű történelmi ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként".

Tőkéczki a konzervatív jobboldali értelmiségi körökhöz, a Fidesz holdudvarához tartozott, többek között alapító kurátora volt a Schmidt Mária-féle Terror Házának, Kerényi Imrével dolgozott az alaptörvényes díszalbumon is, 2016-ban pedig teljes mellszélességgel beleállt a sorosozásba–migránsozásba–EU-ellenes szabadságharcba is.

Tőkéczkit református szertartás szerint temették, búcsúztató beszédet pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mondott, aki azt mondta, a tudós a rendszerkonform szakmai karrier helyett választotta a népnevelést, és az sem bizonytalanította el, ha "néha a kormánypolitika előtt kellett mennie, néha utána, gyakran meg vele szemben". 

Balog azt mondta, Tőkéczki "konzervatívként volt európai, európaiként őszinte hazafi, modern humán polihisztor, manír nélküli puritán, igazi szabad szellemű tudós, felkészült professzor, magyar református keresztyén".

A temetésen Kövér László, Hoppál Péter, Fekete György, illetve a miniszterelnök is megjelent:

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!