szerző:
hvg.hu

Akármikor tartják is, borítékolható a határozatképtelenség a parlament migráció ügyben összehívandó rendkívüli ülésén, a Fidesz és a KDNP képviselői ugyanis nem mennek el az eseményre – értesült kormánypárti forrásból a hvg.hu.

A rendkívüli ülés összehívását – ahogy arról beszámoltunk – a Jobbik kezdeményezte, miután Altusz Kristóf külügyi államtitkár egy máltai lapnak adott nyilatkozatából kiderült, a kormány az elmúlt évben befogadott és oltalmazotti státuszt adott 1300 menekültnek – vagyis éppen annyinak, amennyit a minden fórumon támadott, kormányzati propagandában milliárdokért ostorzott kvótaeljárások alapján be kellett volna fogadnia Magyarországnak.

Miután a Jobbik kezdeményezését szocialista és LMP-s képviselők is támogatták, és összegyűlt a kellő számú aláírás, az országgyűlésről szóló törvény alapján Kövér László házelnöknek mindenképpen össze kell hívnia a parlament rendkívüli ülését. 

©

Bár az ügyben majd csak szerdán ül össze a házbizottság, a Magyar Nemzet értesülései szerint a rendkívüli ülést valószínűleg január 30-ára hívhatják össze.

Csakhogy az összehívás nem jelenti egyúttal azt is, hogy ott történni is fog, vagy vitára, illetve szavazásra kerülhet bármi is: az ülés ugyanis csak akkor határozatképes, ha a képviselők fele jelen van, márpedig a parlamenti többséget adó Fidesz és a KDNP információink szerint nem teszi meg ezt a szívességet az ellenzéknek.

Kormánypárti források a hvg.hu-nak ezt velősen azzal indokolták, hogy „nincs miről beszélni”, valójában nyilván nem akarják, hogy a kormánynak roppant kínos témát tovább csócsálgassa a közvélemény. Sőt, éppen ezért dobták be a múlt héten minden idők egyik legszakmaiatlanabb, alighanem rekordidő alatt összedobott törvényjavaslatát, a Stop Sorost, hogy a hatalmas kommunikációs öngólról eltereljék a figyelmet.

Bár a Jobbik korábbi közleménye szerint személyesen a miniszterelnöktől várna választ a befogadottakkal kapcsolatban, a miniszterelnököt sem kötelezi semmi a részvételre, az ellenzéki frakcióvezetőknek így alighanem ugyanúgy Dömötör Csabával, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárával kell beérniük, mint amikor legutóbb,  tavaly augusztusban a CEU és a devizahitelesek ügyben kezdeményeztek rendkívüli ülést.

A tanácskozás akkor kereken egy órát, a napirend előtti felszólalások végéig tartott, miután kormánypárti képviselők híján nem volt meg a szükséges többség az ülés napirendjének elfogadásához.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!